Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 8 ianuarie 2019

consiliu.jpg

Bruxelles: Romania a prezidat in premiera o reuniune a Consiliului Uniunii Europene
Bruxelles: Romania a prezidat in premiera o reuniune a Consiliului Uniunii Europene

Zi importanta pentru Romania la Bruxelles care a prezidat, in premiera, o reuniune a Consiliului Uniunii Europene. O dezbatere cruciala se afla pe agenda, cea despre bugetul viitor al forului comunitar. Subiectul naste dispute iar un acord este vital inainte de alegerile pentru Parlamentul European, din luna mai.

sumarul emisiunii 40 de minute

Ministrul apărării lansează un val de atacuri la adresa lui Klaus Iohannis. Gabriel Les susţine că decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Armatei este ilegal. Mai mult, ministrul spune că a încercat în mai multe rânduri să discute cu presedintele, însă acesta l-a refuzat. Este contextul in care Guvernul a decis sa atace in contencios administrativ decretul prezidential prin care mandatul generalului Ciuca a fost prelungit.

Sindicalistii din Sanatate au discutat astazi la minister cu ministrul Sorin Pintea dupa ce au amenintat cu greva generala. Ei sunt nemultumiti in special de faptul ca sporurile şi primele pentru acest an le-au fost plafonate.

Parisul critică Roma după ce oficialii italieni au declarat că sprijină ‘vestele galbene’. Ministrul francez pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau, a cerut guvernului de la Roma mai mult „respect”, după luările de poziţie ale celor doi lideri politici ai executivului din peninsula.

 Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a început astazi un turneu de o săptămână în Orientul Mijlociu, cu o primă oprire in capitala Iordaniei, Amman, pentru a transmite un mesaj aliaţilor arabi ai Americii în privinţa luptei contra grupării teroriste Stat Islamic, după anunţata retragere de trupe din Siria.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 8 ianuarie 2019