Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 11 ianuarie 2019

junker.jpg

J.C.Junker anunta ca vrea sa-si incehei mandatul cu Romania in Schengen si fara MCV
J.C.Junker anunta ca vrea sa-si incehei mandatul cu Romania in Schengen si fara MCV

La unison, oficialii europeni veniti la Bucuresti pentru a marca preluarea presedintiei rotative, ne indeamna sa nu abdicam de la valorile europene. Vreau să-mi închei mandatul cu România în Schengen și să punem capăt MCV-ului. Este declaratia președintelui Comisiei Europene Jean Claude Juncker care a avut astazi intalniri atat cu Klaus Iohannis cat si cu Viorica Dancila.

sumarul emisiunii 40 de minute

Papa Francisc va veni anul acesta în România. Suvernul Pontif va ajunge la București pe 31 mai şi va rămâne în țara noastră pentru trei zile. Ultima vizită a unui suveran pontif a fost cea a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1999. Despre semnificatia momentului, discutam in 40 de minute.

Scena politica de la Berlin e tulbure din nou. Principalul partid de opoziție, nationalist si eurosceptic, Alternativa pentru Germania, cere ieșirea tarii din Uniunea Europeana. Decizia ar trebui sa fie pusa in aplicare până în anul 2024. La începutul acestui an, AfD anunța o alta propunere şocantă - ca Germania să se retragă din Uniune, dacă organizatia nu se va reforma.

Consiliul de Administraţie al Renault a anunţat că nu s-a găsit niciun semn de fraudă, în urma verificarii compensaţiei acordate directorului general al companiei, Carlos Ghosn, acuzat de nereguli financiare la Tokyo. Justitia japoneza a respins miercuri cererea avocaţilor de eliberare din arest a lui Ghosn. Acesta a fost inlaturat de la conducerea Nissan si Mithubishi dar a ramas la divizia Renault.

Iar preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va recurge la prerogative speciale de urgenţă pentru a ocoli votul Congresului, care refuză să aprobe fondurile cerute de şeful statului pentru construirea unui zid împotriva imigraţiei ilegale la frontiera cu Mexicul.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 11 ianuarie 2019