Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Subvenții, finanțare europeană, plus Casa de Comerț Unirea; planuri pentru 2019

euroagro_1_pxhere.jpg

În această perioadă se continuă negocierea unei noi Politici Agricole Comune
În această perioadă se continuă negocierea unei noi Politici Agricole Comune
Sursa imaginii: 
pxhere.com

2019 este un an complicat pentru Ministerul Agriculturii, recunosc autoritățile de la București, și asta pentru că, dincolo de problemele curente de gestionat, România conduce Uniunea Europeană, deci trebuie să ducă mai departe marile dosare în domeniu.

Noua Politică Agricolă Comună, creionată în vara trecută de comisarul Phil Hogan, înseamnă clar mai puțini bani pentru fermieri, iar cei care răspund de agricultura românească se văd acum obligați să păstreze, măcar la nivelul de acum, sumele cuvenite. Dincolo de problemele europenecurente, ministrul Petre Daea anunță noi programe financiare guvernamentale și legi noi, care ar urma să pună ordine în sistemul alimentar național. Oricât de mult ar ține la agricultura românească, Petre Daea știe că în următoarele șase luni va trebui să încerce să facă lumină în viitorul agriculturii comunitare. Sunt dosare transnaționale, iar România nu poate juca doar pentru interesul fermierilor proprii, spune Petre Daea, care amintește și că în această perioadă se continuă negocierea unei noi Politici Agricole Comune.

Dincolo de chestiunile comunitare, guvernul anunță că va majora capitalul social al companiei de stat Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea. Fondurile vor fi folosite pentru ca noua companie să-și construiască silozuri pentru colectarea produselor preluate de la micii agricultori și să pună la punct rețele de distribuție a acestora, dar și pentru repopularea fermelor zootehnice afectate de peste porcină.  

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată în decembrie 2018, dar încă nu a fost înregistrată la Registrul Comerțului. Capitalul social inițial al Casei de Comerț, controlată de Ministerul Agriculturii, este de 100.000 de lei, din care 30.000 se varsă la data constituirii, iar restul - în termen de 12 luni de la înmatriculare.

La înființare, guvernul susținea că o mare parte a populației rurale trăiește în preajma pragului sărăciei, în pofida faptului că oamenii dețin în proprietate suprafețe de teren care le-ar permite obținerea de producții agricole peste limita de subzistență, dacă ar avea mecanisme viabile de introducere a acestei producții în circuitul economic. Două treimi din gospodării nu se pot califica pentru sprijinul financiar direct oferit agricultorilor fie din cauza suprafețelor mici deținute, fie din cauza imposibilității valorificării producției.

Adrian Rădulescu, președinte al Asociației Fermierilor Români, este membru în Consiliul de Administrație al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 07 ianuarie 2019