Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicat Penitenciare: ”Vor mai ieși încă 15 mii de deținuți, o spunem cu foarte mult curaj”

_mg_9692-pano.jpg

Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica | RFI

Zilele acestea o crimă care a avut loc Mediaș a scandalizat opinia publică. De ce? Pentru că autorul era un fost deținut eliberat pe baza legii recursului compensatoriu, legea care reduce cu șase zile pedepsele pentru fiecare lună petrecută în condiții improprii în închisoare.  Din 2017 cand a intrat în vigoare şi până în prezent, peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarele din România înainte de termen, potrivit cifrelor furnizate de Administrația Penitenciarelor. Datele statistice arată că în aproximativ un an, aproape 900 dintre deţinuţii eliberaţi anticipat s-au reîntors după gratii pentru aceleași fapte pentru au mai fost condamnaţi. Acum, opoziția atacă legea recursului compensatoriu. Ce spun însă specialiștii?

USR va cere în Parlament aborgarea de urgență a legii recursului compensatoriu iar PNL va depune o moțiune împotriva ministrului justiției, sub mandatul căreia a început eliberarea anticipată din penitenciare. Actul normativ, se apără Tudorel Toader, a fost moștenit de la guvernarea tehnăcrată, modificat radical în Parlament, deci nu are nicio legătură cu ministerul. La RFI, Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, spune că acest act normativ e doar cel mai vizibil și că, între timp, în Parlament s-au mai adoptat legi cum este cea privind măsurile alternative la detenție precum și modificări la Codul Penal și de Procedură care vor permite perpetuarea mecanismului eliberărilor înainte de termen dacă vor trece de Curtea Constituțională. Așadar, liderul sindical se așteaptă ca în câțiva ani în penitenciare să mai rămână aproximativ 7000 de deținuți, dacă toate aceste măsuri care fac inutilă controverata amnistie și grațiere se pun în mișcare. Acest lucru, nedublat de măsuri de integrare socială sau de monitorizare a celor eliberați înainte de termen, va duce la o creștere a infracționalității.

Dar măcar aceste legi scapă România de riscul unor noi sancțiuni la CEDO, care a emis o hotărâre pilot prin care obligă România la soluționarea urgentă a supraaglomerării și condițiilor inumane din penitenciare? În opinia liderului sindical, nu. Chiar dacă închisorile nu vor mai fi supraaglomerate, condițiile nu s-au schimbat și statul nu a fost capabil să contruiască noi centre de detenție. CEDO nu va ezita să sancționeze așadar în continuare România pentru condițiile degradante oferite deținuților, mai crede Ștefan Teoroc. Ascultați integral interviul cu președintele  Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitencaire, Invitatul Zilei la RFI