Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană: Înfrângere umilitoare pentru May; un nou referendum privind Brexit e improbabil

Premierul britanic, Theresa May, a înregistrat o înfrângere umilitoare în Camera Comunelor, ce aruncă lucrurile în necunoscut. Iată ce declară la RFI preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul privind Brexit.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană spune că „nu atât de mult înfrângerea în Camera Comunelor de la Londra a acordului pe Brexit este surprinzătoare, dar proporţia este absolut uimitoare. Este o înfrângere umilitoare pentru premierul britanic şi pentru Cabinetul său şi aruncă lucrurile în necunoscut”.

Preşedintele Institutului Aspen România crede că varianta organizării unui nou referendum este una improbabilă: „Nu este imposibilă. Cred că este o soluţie care cel puţin pentru noi pe continent sau pentru cei care suntem aici în zona de est a continentului, pentru care Marea Britanie reprezintă un punct de sprijin important, ar fi o soluţie dezirabilă (...). Nu poate să fie convocat un referendum cu Partidul Conservator la Putere. De ce? Pentru că Partidul Conservator în interiorul său are o mare majoritate în grupul parlamentar conservator din Camera Comunelor, care este în favoarea Brexit. Ca să se ajungă la un nou referendum ar însemna că un Guvern probabil condus de laburişti ar trebui să ajungă la guvernare. Şi acolo e o întrebare, dacă Jeremy Corbyn, liderul laburist, care nu este un mare amator de Europa cu adevărat şi-ar dori şi ar propune aşa ceva. Deci este o variantă care nu este imposibilă, dar astăzi, politic vorbind, ea este improbabilă”.

Mircea Geoană declară că Uniunea Europeană trebuie să-şi păstreze coerenţa în dosarul Brexit, dar să dea dovadă şi de puţină flexibilitate: „Cred că trebuie să încercăm două lucruri în Europa. În primul rând, să ne păstrăm coerenţa şi să negociem prin vocea centralizată la nivelul lui Michel Barnier. Cred că ar fi o mare greşeală şi o mare tentaţie, pe care Londra ar încuraja-o, să înceapă să discute bilateral cu Germania, cu Franţa, cu România, care asigură acum preşedinţia Consiliului UE. Deci în primul rând, Europa trebuie să rămână coerentă. În al doilea rând, trebuie să dăm dovadă de un pic de flexibilitate, nu că nu am fi dat până acum, dar situaţia în care se află Theresa May este una imposibilă, este un şpagat politic absolut fără ieşire”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Mircea Geoană, despre respingerea acordului Brexit în Camera Comunelor