Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 18 ianuarie 2019

europol.jpg

Image source: 
Facebook / Sindicatul Europol

La București un lider de sindicat al polițiștilor rupe tăcerea , în contextul scandalurilor legate de recursul compensatoriu și modificările legilor justiției. Cosmin Andreică, de 31 de ani, conduce sindicatul Europol și vorbește la RFI despre un sistem polițienesc bolnav, puternic politizat și care trebuie reformat din temelii.

- Scandalul Renault-Nissan capătă o nouă turnură, despre ce este vorba, vom ști la momentul potrivit. Și tot de la Paris vom afla despre lansarea festivalului online de film francofon, cu 12 milioane de urmăritori ..

- Sâmbătă au loc la Gdansk funeraliile primarului Pawel Adamowicz, ucis duminică, în timpul unei festivități publice, de un atacator care și-a exprimat ura față de liberalii polonezi. Episodul generează vii dezbateri în Polonia , despre limbajul urii, folosit de politicieni și care pare să fi favorizat producerea acestei tragedii.

- Iar în Spania, provincia Andaluzia, tradițional socialistă, are de azi o guvernare de centru-dreapta, în urma unor manevre politice destul de întortocheate.

- Vom reveni în România, unde gripa a ucis deja 14 persoane – cum putem să ne protejăm și care sunt simptomele care trebuie să ne îngrijoreze, vom afla imediat. Și, tot despre sănătate, dar de data aceasta din Statele Unite, vom lua pulsul sistemului de sănătate după modificările operate de administrația Trump.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din 18 ianuarie 2019