Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 21 ianuarie 2019

justitie.jpg

Sute de procese luate de la zero daca OUG pe completurile de 5 va fi adoptata
Sute de procese luate de la zero daca OUG pe completurile de 5 va fi adoptata

Premierul va decide când şi dacă va fi adoptată ordonanţa de Urgenţă în baza căreia cei care au fost condamnaţi definitiv, în ultimii 4 ani, de completuri de judecată nelegal constituite vor putea face recurs în anulare.  Precizările vin de la ministrul justiției care a spus că, în cazul în care va fi emisă ordonanța pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluţiile completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Leul înregistrează un nou minim istoric si depaseste si un prag psihologic in raport cu euro, de 4,7 lei. Deprecierea monedei nationale este o reflectare a situatiei politice si economice, apreciaza analistul economic Dragos Cabat.  Care adauga:  cel mai probabil euro va continua sa creasca, in pofida interventiilor bancii centrale care va incerca sa franeze deprecierea.

Dupa ce saptamana trecuta Parlamentul i-a respins acordul Brexit negociat cu Bruxelles dar ulterior a supravietuit unei motiuni de cenzura,  premierul  britanic, Theresa May prezinta astazi în fața deputaților un nou plan pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana. In ultimele zil sefa guvernului a purtat tratative cu opoziția pentru a încerca să ajungă la un consens pe un nou acord, dar discutiile au intrat într-un impas.

Un nou raport publicat de organizaţia neguvernamentală Oxfam legat de inegalităţile care se adîncesc în mod vertiginos în lume relansează dezbaterea în jurul ultraliberalismului, care s-a impus ca model unic pe planetă în ultimii 40 de ani. Cifrele şi concluziile raportului sunt pun în lumină realităţi de natură să alimenteze în continuare mişcări de protest de genul "vestelor galbene". Iar faptul că 26 de miliardari deţin tot atîţia bani cît trei miliarde opt sute de milioane de oameni, cei mai săraci de pe planetă, nu poate decît să provoace stupefacţie.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 21 ianuarie 2019