Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europarlamentare: Dezinformarea, armă în campania electorală

fake_news_1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Parlamentul European se așteaptă ca în campania electorală pentru alegerile din mai 2019 să devină o țintă a dezinformării. Instituțiile europene lucrează la un plan în încercarea de a contracara știrile false. Un eurobarometru recent arăta că și alegătorii se tem să nu devină victimele dezinformării.

Aproape 70% dintre respondenţi unui sondaj Eurobarometru din 2018 consideră că au fost expuşi cel puţin o dată pe săptămână unor ştiri mincinoase sau care, în cel mai bun caz, prezintă realitatea în mod distorsionat. Iar 85% afirmă că propagarea acestui tip de informaţii reprezintă o problemă.

În contextul acestor discuții și temeri, atenția se îndreaptă înspre școală, acolo unde se presupune că tinerii ar trebui să învețe să se ferească de capcanele dezinformării.

Cum? Au fost propuse mai multe soluții, de la cursuri de educație media până la propuneri privind introducerea unor materii noi, cum este inițiativa deputatului liberal Ovidiu Raețchi.

Invitați: deputatul PNL Ovidiu Raețchi, fostul ministru al educației Mircea Miclea, profesor la UBB Cluj-Napoca, Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent și Adrian Moraru de la IPP.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Ascultă emisiunea Tânăr în Europa din 23 ianuarie 2019