Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 28 ianuarie 2019

bani.jpg

Proiectul de buget pe 2019, a fost finalizat si urmeaza sa fie adoptat joi de guvern
Proiectul de buget pe 2019, a fost finalizat si urmeaza sa fie adoptat joi de guvern

Proiectul de buget pe 2019, a fost finalizat și urmează să fie adoptat joi de guvern. Săptămâna viitoare încep dezbaterile în Parlament. Primarii de municipii acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului şi afirmă că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi.

sumarul emisiunii 40 de minute 

O noua acuzatie din partea PSD la adresa Bancii Nationale. Pe pagina de Facebook a formatiunii apare un mesaj care acrediteaza idea ca creșterea euro este artificială. "Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?", se întreabă social-democrații. Anterior, consilierul economic al premierului anunta ca ministerul Finantelor va cere Consiliului Concurentei un control privind fluctuatiile cursului si indicelui ROBOR.

Criza din Venezuela continua. Presedintele autoproclamat Juan Guaido face apel la noi proteste, în încercarea de a câștiga sprijinul Armatei, esențial pentru schimbarea liderului ales de la Caracas Nicolas Maduro. Australia este cel mai recent stat care si-a anuntat sustinerea pentru Guaido in timp ce Maduro are sprijinul Rusia, Coreei de Nord sau Chinei.

Vorbim si despre vizita strategica a presedintelui francez Emanuel Macron in Egipt, prima  de când a ajuns la Palatul Elysée. Egiptul este un partener esenţial al Franţei în toate dosarele care se referă la problemele regionale, în particular cel libian şi cel de combatere a terorismului. Nu vor lipsi din discuţii nici contractele militare, Egiptul fiind unul dintre primii clienţi ai industriilor franceze de armament.  Dar nici chestiunea delicata a respectarii drepturilor omului.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

emisiunea 40 de minute din data de 28 ianuarie 2019