Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dialog European: Reașezarea UE în noul peisaj internațional

ue.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

E o perioadă în care peisajul internațional e puternic reașezat de marii actori ai lumi.  Un peisaj în care Statele Unite, principalul partener strategic al României, duc o politică de contestare a modului de funcționare a alianțelor sale tradiționale, și afirmă revenirea la era competiției strategice cu o Rusie agresivă dar și cu o Chină tot mai dornică să-și maximizeze poziția globală.

În acest peisaj, Uniunea Europeana apasă când pe accelerație – și vedem Tratatul de prietenie franco /german de la Aachen – când pe frână – vedem ce se întâmplă cu Brexitul. Bucureștiul e desenat proeminent pe această hartă imaginară,  pentru că România are de asigurat în această perioadă Președinția Consiliului UE.

Invitatul ediției de azi, la Dialog Europeran este Iulian Fota, specialist in relații internaționale și fost consilier prezidential pe probleme de securitate în administrația Băsescu.

Pentru a-și proteja sistemele democratice și dezbaterile publice, UE a prezentat un plan de acțiune vizând intensificarea eforturilor de combatere a dezinformării în Europa. Măsurile vin în contextul alegerilor europene din 2019 și a celor naționale și locale care vor avea loc în statele membre până în 2020. Se alătură discuției noastre, prin telefon, de la Praga, doamna Sabina Fati, șefa redacţiei  Europa Liberă România.

 

Alte ediții ale emisiunii Dialog european: https://www.rfi.ro/tag/dialog-european

 
Emisiunea Dialog European din 1 februarie 2019