Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicina de familie - din nou subfinanțată prin buget și discriminată

medic_pixnio.jpg

Finanțarea medicinei primare în 2019, așa cum arată acum bugetul, aruncă medicina de familie în criză
Finanțarea medicinei primare în 2019, așa cum arată acum bugetul, aruncă medicina de familie în criză
Image source: 
pixnio.com

Medicii de familie reprezintă o treime din numărul medicilor din România, dar primesc sume infime de la buget pentru servicii medicale și funcționarea cabinetelor. Finanțarea în 2019, așa cum arată acum bugetul, aruncă medicina de familie în criză.

Medicina de familie a devenit neatractivă pentru tinerii specialiști, care aleg să nu intre în sistem. Iar asta înseamnă că suferă pacienții, mai ales cei din mediul rural, care nu mai au parte de asistență medicală. Pentru o funcționare corectă, demonstrează datele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, ar fi necesară alocarea unui procent de cel puțin 9% din Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. Doar că la ora actuală procentul alocat medicinii de familie nu depășește 6% din totalul fondurilor alocate sănătății. Asta înseamnă mai puțin de jumătate din media europeană de 13%. Banii ar permite astfel doar desfășurarea activității curentea cabinetelor medicale, fără dotare suplimentară cu aparatură, renovări sau alte investiții.

În plus, veniturile personalului medical din asistența primară sunt mult mai mici decât cele ale medicilor și asistenților care lucrează în spitale sau alte domenii ale sistemului public de sănătate, ceea ce înseamnă inechitate și discriminare.

Discutăm situația și posibile rezolvări cu Elena Marina Pîrcălabu, președinte interimar al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Marina Pîrcălabu