Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vești bune pentru România? Nu la fel ca pentru Irlanda

euro_agro_1_wiki.jpg

Subvenția pe suprafață de care beneficiază fermierii din România ar putea crește anul acesta
Subvenția pe suprafață de care beneficiază fermierii din România ar putea crește anul acesta
Sursa imaginii: 
wikipedia

Fermierii din Irlanda vor primi compensații financiare din partea Comisiei Europene, motivul fiind prăbuşirea preţurilor cărnii de vită şi lactatelor, în cazul unui Brexit fără acord. E vorba de sute de milioane de euro, ce ar compensa prăbuşirea pieţei şi pierderea clienţilor britanici.

Cu legături apropiate cu Marea Britanie, în special în sectoare cu forţă de muncă dezvoltată, cum este industria agroalimentară, economia irlandeză, dependentă de exporturi, este considerată cea mai vulnerabilă între celelalte 27 de state care rămân în Uniunea Europeană în cazul unui Brexit fără acord comercial, după cum aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

În perspectiva viitoarei Politici Agricole Comune, fermierii europeni vor avea parte de noi subvenții - e vorba de scheme ecologice, sub forma unor angajamente pentru un an. Statele Uniunii vor fi astfel obligate să pună la punct una sau mai multe scheme ecologice, atractive pentru fermieri, anunță Comisia Europeană. Acestea vor fi totuși facultative pentru fermieri.

Dat fiind că schemele ecologice sunt finanțate din bugetul național de plăți directe, statele membre se pot asigura că sistemele corespund cu exactitate nevoilor specifice ale mediului local și ale fermierilor. Schema ecologică presupune o plată anuală pe hectarul eligibil și ar putea fi plătită ca un supliment al plăților directe ale agricultorilor sau ca sisteme independente cu plăți bazate pe pierderile de venituri și costurile suplimentare suportate de agricultori. Aceste subvenții ar putea fi extinse și consolidate prin măsuri ambițioase de dezvoltare rurală.

Statele membre pot să elaboreze scheme ecologice pentru practicile agricole, cum ar fi gestionarea mai bună a pășunilor și pajiștilor permanente, gestionarea nutrienților, pentru speciile polenizante, agroecologia și agricultura ecologică.

Dincolo de astfel de măsuri, continuă procesul de convergență în cazul plăților directe, astfel că subvenția pe suprafață de care beneficiază fermierii din România ar putea crește anul acesta de la 170 de euro/ha la 195,5 euro/ha, iar după 2020, în noua Politică Agricolă Comună să ajungă la 205 euro/ha. Anunțul a venit de la Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanției Permanente a României la UE.

Plățile directe vor crește datorită propunerii Comisiei Europene de continuare a procesului de convergență externă. În 2019 și 2020, plata directă va crește de la 170 de euro pe hectar  la 195,5 euro pe hectar datorită convergenței externe aplicată pentru ultimii doi ani ai perioadei de programare financiară actuală, deci la peste 1,91 miliarde euro anual.

În perioada 2021-2027, ca urmare a continuării convergenței externe, plata directă va crește de la 195,5 euro pe hectar la o valoare medie de 205 euro pe hectar.

În pofida creșterii plății directe pe unitatea de suprafață, suma totală anuală nu va crește semnificativ deoarece suprafața de referință a României se va reduce de la 9,7 milioane hectare actualmente, la 9,24 milioane hectare cât a fost suprafața ce a beneficiat de plăți directe în anul de referință 2016.

Analizăm această perspectivă cu Emil Dumitru, președintele Federației ProAgro.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 04 februarie 2019