Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul întârzie pentru că nu sunt bani (Sorin Pâslaru, ZF)

guvern_1_gov.jpg

Consiliul Fiscal avertizează că cifrele bugetului sunt prea optimiste
Consiliul Fiscal avertizează că cifrele bugetului sunt prea optimiste
Image source: 
gov.ro

O nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare pe tema bugetului de stat pe acest an a avut loc miercuri la Palatul Parlamentului. E a treia serie de la începutul săptămânii, după ce mediul de afaceri și primarii au fost cei mai vocali critici ai proiectului.

Liderii coaliţiei de guvernare au avut discuţii şi luni şi marţi pe tema bugetului de stat pe 2019. În principal, s-a discutat problema alocărilor bugetare pentru comunităţile locale, în contextul în care săptămâna trecută Asociaţia Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi a solicitat Executivului să asume integral de la bugetul de stat cheltuielile privind protecţia copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, conform programului de guvernare.

Proiectul de buget pentru 2019 a primit aviz de la Consiliul Economic și Social, însă cu multe obiecții din partea sindicatelor și patronatelor. Şi Consiliul Fiscal avertizează că cifrele sunt prea optimiste, pornind chiar de la estimarea creșterii economice.

Patronatele și sindicatele acuză tăierile de bani pe care Finanțele le-au făcut la câteva ministere, inclusiv la cel pentru mediul de afaceri, care pierde cei mai mulți bani.

Deși executivul se bazează pe o creștere economică mai mare decât anul trecut, Consiliul Fiscal consideră că cifrele sunt ”excesiv de optimiste” și atrage atenția că proiectul nu cuprinde sumele încasate din taxa pe lăcomie, de peste 4 miliarde de lei. Și agenția internațională Fitch apreciază că bugetul pentru 2019 se bazează pe ipoteze optimiste.

În aceste condiții, informațiidin surse politice care își păstrează anonimatul transmit că Guvernul ia în calcul modificări la ordonanța lăcomiei. Taxele din energie și telecomunicații ar putea fi prorogate sau recalculate.

Analizăm datele certe cu Sorin Pâslaru, redactor șef al Ziarului Financiar.

Ascultă interviul acordat RFI de Sorin Pâslaru