Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Banii sunt pe hârtie, nu știm gradul de colectare (Petru Dandea, Cartel Alfa, despre buget)

dandea_1_wiki.jpg

Ritmul de creştere al economiei româneşti va încetini anul acesta (previziuni europene)
Ritmul de creştere al economiei româneşti va încetini anul acesta (previziuni europene)
Image source: 
wikimedia

Bugetul de stat pe 2019 va fi adoptat vineri de Guvern, promite ministrul de finanțe Eugen Teodorovici. Proiectul a primit aviz de la Consiliul Economic și Social, însă cu multe obiecții din partea sindicatelor și patronatelor.

Bugetul național pentru acest an prevede o creştere ”foarte importantă” în domeniile investiţii, sănătate şi educaţie, susține ministrul Eugen Teodorovici. Înainte de o nouă întâlnire cu primarii, care contestă puternic alocările bugetare, Teodorovici a afirmat că scandalul din jurul bugetului a fost provocat ”în mod artificial”. Discuțiile cu autoritățile locale nu au rezolvat însă nimic, după cum spun reprezentanțiiAsociației Municipiilor din România. A fost doar ”o simulare de dialog”, după cum aexplicat primarul general al Capitalei Gabriela Firea, susţinând că ministrul Eugen Teodorovici a fost ”inflexibil total. Nu a ascultat de niciun argument legal. A fost o simulare, practic, de dialog. Mai mult decât atât, cred că a fost o regie pusă la cale de domnul Dragnea şi aplicată de domnul Teodorovici, pentru că din prima clipă, pur şi simplu, era neatent la explicaţiile noastre şi foarte sigur pe sine că rămâne aşa cum a stabilit”.

În acest timp, nemulțumirile legate de buget provoacă și proteste mai mult decât vocale. Sindicalişti reprezentând angajaţii din poliţie şi penitenciare, dar şi rezervişti militari, au protestat, în faţa Ministerului de Interne, solicitând salarii echitabile, condiţii de lucru mai bune şi oprirea discriminării pensionarilor militari.

Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost îngheţate prin ordonanţe de urgenţă, care au suspendat în mod repetat aplicarea Legii-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice şi care au dezechilibrat cadrul unitar al salarizării în sectorul public prin discriminarea acestui domeniu de activitate.

Discutăm proiectul bugetului de stat pentru 2019, din punct de vedere sindical, cu Petru Dandea, secretar general al CNS Cartel Alfa.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Petru Dandea