Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 7 februarie 2019

bani.jpg

Guvernul va adopta vineri bugetul iar săptămâna viitoare ar urma să intre în Parlament spre dezbatere
Guvernul va adopta vineri bugetul iar săptămâna viitoare ar urma să intre în Parlament spre dezbatere

Primarii, sindicatele, oamenii de afaceri, agenția de rating Fitch sau chiar Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și-au exprimat nemulțumirea față de proiectul de buget  pe 2019. Chiar și așa, liderul PSD  a anunțat că Guvernul va adopta mâine bugetul  pentru ca săptămâna viitoare să intre în Parlament spre dezbatere.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Relatia dintre Paris si Roma se tensioneaza din nou. Franta și-a rechemat ambasadorul din Italia după ce vicepremierul italian a încurajat ”vestele galbene”și le-a cerut să continue lupta contra guvernului francez.

Theresa May este astazi la Bruxelles intr-o noua incercare de a-I determina pe liderii europeni sa renegocieze Brexitul, dup ace Parlamentul de la Londra a respins masiv intelegerea.  Comisia Europeană nu este dispusă să redeschidă chestiunea'' clauzei de salvgardare pentru frontiera irlandeză.

Prima reuniune a grupului de contact internaţional constituit de Uniunea Europeană pentru a ajuta la organizarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela are loc astazi la Montevideo, capital Uruguayului. Rusia este dezamăgită că nu a fost invitată la discutii. Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar si a fost recunoscut de majoritatea statelor Uniunii Europene,  de Statele Unite si Canada, dupa ce presedintele ales Nicolas Maduro a respins ultimatumul privind organizarea de alegeri prezidentiale anticipate.

Iar organizatia Amnesty International acuză Emiratele Arabe Unite, care sunt angajate militar in Yemen,  că furnizează armament occidental milițiilor yemenite. Emiratele participă din 2015, alături de Arabia Saudită, la războiul din Yemen pentru a sprijini guvernul recunoscut internaţional. Colaitia luptă împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran şi care controlează importante regiuni din Yemen şi mai ales capitala Sanaa. 

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 7 februarie 2019