Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grammy 2019: Cele mai multe premii câștigate de un cântec ce are ca subiect stereotipurile, corupția si violența din SUA

gettyimages-911475958.jpg

Foto: Grammy.com
Foto: Grammy.com
Sursa imaginii: 
Foto: Grammy.com

Femeile şi muzica hip-hop au cucerit a 61-a gală a premiilor Grammy, desfășurată noaptea trecută la Los Angeles. Printre surprizele premiilor Grammy 2019 a fost apariția fostei prime doamne a Statelor Unite, Michelle Obama. Apoi Drake, câştigătorul secţiunii „Best rap song”, pentru „God's Plan", a impresionat cu discursul său adresat fanilor dar și celorlalți nominalizați necâștigători seara trecută.

Drake si Kendrick Lamar, au strâns cele mai multe nominalizări la Premiile Grammy. Cu toate acestea, cele mai multe trofee au ajuns la Kacey Musgraves și Childish Gambino, câte patru trofee. Musgraves s-a impus la cea mai importantă categorie a premiilor Grammy, „Album of the Year”, cu „Golden Hour”. Ea a mai câştigat trofee pentru „Best country album”, „Best country song” („Space Cowboy") şi „Best country solo performance” („Butterflies").

În alte categorii de top, Childish Gambino a primit Grammy pentru „Song of the Year” şi „Record of the Year”, pentru „This Is America". Este o premieră pentru Grammy, ca un artist hip-hop să cucerească atât premiul pentru best performance rap dar și pentru albumul anului.

Piesa lui Childish Gambino a avut un impact puternic încă de la lansare și asta nu numai în Statele Unite. Artiști din alte țări au remixat clipul, aducând în discuție preocupările și subiectele controversate din țările lor. Ca în cazul videoclipului Gambino, fiecare dintre aceste noi versiuni ale piesei, acoperă o istorie a stereotipurilor, a corupției, a violenței din tari aflate la mare distanta de SUA. Nici România nu a stat departe de muzica lui Childish Gambino.

Revenind la Premiile Grammy 2019, Cardi B a fost câştigătoarea „Best rap album”, devenind prima femeie premiată la această categorie, pentru „Invasion of Privacy”, iar Dua Lipa a câştigat titlul de „Best new artist”.

Lady Gaga şi Brandi Carlile au primit câte trei premii Grammy. Lady Gaga a câștigat „Best pop solo performance”, „Best song written for visual media” („Shallow") şi „Best pop duo/group performance”, pentru acelaşi cântec din filmul „A Star Is Born”, premiu împărţit cu Bradley Cooper.

Brandi Carlile s-a impus la categoriile „Best American roots performance”, cu „The Joke", „Best American roots song” pentru acelaşi cântec şi „Best Americana album”, pentru „By The Way, I Forgive You”. Duminică, Ariana Grande a câştigat un Grammy în categoria „Pop vocal”, iar trupa Greta Van Fleet, în „Best rock album”.

Alicia Keys, premiată cu 15 trofee Grammy de-a lungul timpului, a fost gazda show-ului. Michelle Obama a făcut o pauză în turneul de promovare a cărţii sale, „Becoming”, volum devenit bestseller, pentru a fi prezentă la gală. Apariţia supriză a fostei prime doamne a SUA a fost întâmpinată de public cu ovaţii. Ea a prezentat tributul adus Motown alături de Lady Gaga, J. Lo şi Jada Pinkett Smith.

În discursul ei, Michelle Obama a povestit despre dragostea din copilărie pentru casa de discuri Motown şi importanţa muzicii în conectarea oamenilor. „Indiferent că ne place country, rap sau rock, muzica ne ajută să ne împărtăşim supărările, bucuriile şi speranţele. Ne permite să ne auzim unii pe alţii. Muzica ne demonstrează să totul contează, fiecare poveste, fiecare voce, fiecare notă.”

Chris Cornell a câştigat un trofeu postum pentru „Best rock performance”, cu piesa „When Bad Does Good". Chris Cornell a fost solistul trupelor rock Soundgarden și Audioslave, dar este cunoscut și pentru cariera sa solo. Muzicianul, decedat la vârsta de 52 de ani, este considerat unul dintre pionierii curentului grunge și era apreciat atât pentru vocea sa puternică, dar și pentru creativitate în compunerea pieselor.

Lista completa a castigatorilor editiei 2019 a Premiilor Grammy se afla, aici.

 

Alte ediții ale emisiunii RFI360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360

 
Valentin Panduru, despre ediția 2019 a Premiilor Grammy