Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Peste 70% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită

sondaj.jpg

Image source: 
pixabay.com

Peste 70% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce doar 17% sunt de părere că direcția în care merge țara este bună. Este una dintre concluziile unui sondaj de opinie realizat de INSCOP în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer.

Tendința înregistrată pe parcursul ultimilor doi ani este de scădere accentuată a celor optimiști, care cred că România merge în direcția bună – de la 36,6% dintre români în iulie 2017 la 16,9% în ianuarie – februarie acest an.

Pe de altă parte, cei mai mulți respondenți (peste 44%) sunt de părere că Uniunea Europeană se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce aproximativ 39% apreciază că blocul comunitar merge în direcția greșită.

Depinde extrem de mult de percepția scandalurilor politice interne. Acesta este un factor extrem de important, cel puțin la noi în țară, unde avem o grămadă de exemple în acest sens. Și chestiunea aceasta primează extrem de mult în modalitatea în care publicul percepe acest tablou”, explică la RFI sociologul Darie Cristea.

 

Prezența la europarlamentare și tendințe de vot

Cercetarea arată că PSD și PNL se află aproape la egalitate în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. Cel puțin șase partide și alianțe politice românești au șanse ridicate de a trece pargul electoral și a trimite reprezentanți în Parlamentul European.

Disponibilitatea românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare din luna mai a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă ”sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă ”sigur voi vota”, precizează autorii studiului.

11,7% dintre respondenți au ales varianta 1, 3,7% varianta 2, 4,4% varianta 3, 3,7% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasă de 7,9% dintre respondenți, în timp ce pentru varianta 6 au optat 5,4% dintre români, pentru varianta 7 7,5%, iar pentru varianta 8 11,2%. 10,3% dintre respondenți au ales varianta 9, în timp ce doar 26,1% au declarat că vor merge sigur să voteze.

Comparativ cu luna noiembrie 2018, se remarcă o scădere cu 2,9% a celor care declară că sigur nu vor vota, în contextul în care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la creșterea interesului pentru scrutinul din mai.

În ceea ce privește opțiunile de vot ale românilor, la întrebarea generică - Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, și ar candida următoarele partide, cu candidaţii cărui partid sau alianţă aţi vota? - 29,7% dintre respondenți nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11,7% declară ferm că nu vor merge la vot, iar 4,1% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

 

Dintre românii care își exprimă o opțiune de vot, reprezentând 54,5% din eșantion, 27,8% intenționează să voteze cu PSD, iar 26,7% cu PNL.  Urmează USR cu 10%, ALDE cu 9,2% și PLUS cu 7%.

Autorii cercetării precizează că sondajul a fost realizat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR și PLUS pentru formarea Alianței 2020, motiv pentru care cele două formațiuni au fost testate separat. Ar mai depăși pragul electoral Pro România, care este cotată cu 6,6% din intenția de vot, și UDMR care ar obține 5,1%. Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot doar 4,4% dintre respondenți, în timp ce 1,5% au ales PNȚCD și 0,8% DEMOS.

Comparativ cu luna noiembrie 2018, procentele cu care este cotat PSD rămân aproape neschimbate  (27,4% în noiembrie, față de 27,6% în ianuarie - februarie), în timp ce PNL câștigă 2,6 procente din intenția de vot. Celelalte partide nu înregistrează evoluții majore.  

Opțiunile de vot publicate în cadrul acestui studiu sociologic reflectă opiniile alegătorilor raportate la un eșantion reprezentativ de aproape 55% din populația cu drept de vot rezidentă în România.

La alegerile europarlamentare din luna mai 2019, intenția de vot va fi influențată suplimentar de numeroși factori precum activitatea partidelor politice, evenimente de impact pe agenda publică, lista finală de candidați pe care o va prezenta fiecare partid, prezența efectivă la urne în ziua votului sau volumul voturilor din afara țării.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul a peste 1000 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Sociologul Darie Cristea la RFI (audio)