Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andrei Țăranu : Cum va supraviețui Europa ascensiunii partidelor populiste?

pe_afp.jpg

Image source: 
AFP

Un recent studiu publicat de grupul de reflecţie londonez Consiliul European pentru Relaţii Externe ne avertiza că europarlamentarele ar putea avea drept rezultat o ascensiune a formaţiunilor de extremă dreapta şi a celor eurosceptice, care ar putea ajunge de la 23%, în prezent, la 28% sau chiar peste 30% după alegerile din 23-26 mai.

''Dacă aceste formaţiuni depăşesc pragul de o treime din locurile totale din Parlamentul European, atunci acest lucru ar semnifica o schimbare calitativă în Uniunea Europeană'', au explicat experţii care au realizat studiul. De ce? Pentru că atunci partidele populiste ar putea fi capabile să influenţeze configuraţia viitoarei Comisii Europene şi să dejoace procedurile aplicate în cazul încălcării statului de drept în state membre ale UE, precum cea lansată contra Ungariei în 2018.
Mai mult, un bloc populist unificat ar putea încetini sau chiar bloca legi esenţiale. În acest context, și investitorul miliardar George Soros a lansat un apel către Europa să se ''trezească'' şi să realizeze ''amploarea ameninţării'' cu care se confruntă. Europa "se îndreaptă cu ochii închişi spre neant", scrie Soros pe portalul Project Syndicate. Discutăm subiectul cu domnul Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice, Invitatul Zilei la RFI. Cât de plauzibil este acest scenario sumbru?

 
Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice, Invitatul Zilei de 13 februarie la RFI.