Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Voiculescu despre „medicii fără diplome”: Nu există niciun fel de mecanism de control

vlad-voiculescu_0.jpg

Vlad Voiculescu

Fostul ministrul al sănătății, Vlad Voiculescu, explică într-un interviu la RFI cum este posibil ca persoane fără diplome să ajungă să lucreze ca medici. „Toată situația aceasta cu medici care nu au diplomă ne arată degringolada din sistem și în toate instituțiile care ar trebui să protejeze viața oamenilor, spune Vlad Voiculescu.

Potrivit acestuia, „se poate întâmpla ca un medic să înnebunească, tuturor ni se poate întâmpla. Dacă un medic înnebunește, dacă un medic își pierde mințile, dacă un medic nu are diplome sau comite o grămadă de boroboanțe, nu există niciun mecanism de control eficient care să îl scoată din sistem pe acel medic sau chiar pe acea asistentă medicală sau măcar să îi ceară diplomele.”

Spre ce se duc banii, care ar trebuie să fie prioritățile Ministerului Sănătății din prisma unui buget care beneficiază de "o creștere istorică" după cum spunea recent actualul ministru al Sanatatii? Vlad Voiculescu atrage atenția că în buget nu sunt alocați bani pentru construcția de noi spitale  ceea ce înseamnă că “proiectele sunt îngropate”. Cei mai mulțI bani se duc pe salarii și nu pe îmbunătățirea condițiilor, mai spune fostul ministru.

 

Bugetul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ajunge, anul acesta, la 4,84% din Produsul Intern Brut, ceea ce reprezintă o creștere istorică, explica ministrul sănătății.

 

Vlad Voiculescu spune însă că sunt câteva lucruri care îmi sunt neclare. Într-adevăr, în legea bugetului vedem că sunt ceva bani în plus la sănătate în total, dar, dacă ne uităm în detaliu, sunt o mulțime de întrebări. În primul rând în investiții pentru că despre investiții vorbește doamna ministru foarte des. La investiții nu vedem absolut nimic legat de spitalele regionale. Nu vedem absolut nimic legat de vreun spital metropolitan, pe care vă amintiți că domnul Dragnea împreună cu domul Sinescu și cu alți domni îl vindeau în campanie. Este vorba despre acel spital cu 2.000 de paturi din București. Apoi, doamna Firea a venit cu alte trei spitale. Despre niciunul din acele spitale nu se face vorbire în bugetul pe 2019.

 

Rep: Asta înseamnă că au fost trase pe linie moartă sau ce?

V.V: Asta înseamnă că toate acele proiecte sunt îngropate pur și simplu. E foarte clar atunci când nu prevezi nimic în buget. E ca și cum ți-ai trimite copilul la facultate. Spui că vrei să îți trimiți copilul la facultate. Știi că ai nevoie de bani ca să plece la facultate, dar știi că nu ai buget pentru asta și nu pui nimic deoparte pentru asta. Rămâne pur și simplu un vis frumos.

Dacă tot vorbim despre investiții, singurele investiții care sunt prevăzute, în mod cel puțin ciudat, în legea bugetului sunt renovări și probabil echipări la patru spitale din țară, anume din Miercurea Ciuc, Covasna, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș. Mă întreb cum s-a ajuns la spitalele astea și cum s-a ajuns ca aceste spitale să fie menționate în legea bugetului. Este cel puțin ciudat. Putem presupune că au fost niște reglări de conturi sau au fost niște negocieri. Dar nu așa se fac lucrurile.

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem toți este „Cum se împart banii pentru spitalele din România?”. Dacă vă amintiți, la sfârșitul lui 2016, în calitate de ministru, am comandat o evaluare a tuturor spitalelelor din țară. Sunt foarte multe spitale care nu îndeplinesc condițiile de bază pentru autorizația sanitară de funcționare. Acolo ar trebui să se ducă investițiile. Atunci am propus criterii de împărțire a investițiilor și un departament special în Ministerul Sănătății care să se asigure că toate spitalele au condiții minime pentru ca actul medical să poată să fie unul de calitate.

În 2017, la început, au fost prelungite din pix până în 2020 toate autorizațiile sanitare de funcționare. Asta înseamnă că, probabil nici acum, când avem și mai mulți bani, alocarea o să se facă din pix. Sunt un miliard de lei pentru investiții. Aș vrea să văd care este planul, unde sunt cele mai mari nevoi, la ce spitale din această țară sunt cele mai mari nevoi și că banii se duc acolo unde este cea mai mare nevoie și nu acolo unde sunt baronii cei mai vocali.

 

Rep: Ministrul sănătății spunea că bugetul pentru investiții a crescut cu 84%, ceea ce înseamnă, după cum spunea dânsa, că există bani pentru achiziționarea de aparatură medicală și pentru renovarea spitalelor care necesită acest lucru. La investiții vorbim despre renovarea spitalelor, nu de construirea de spitale noi. Asta înțeleg din declarația doamnei ministru. Dacă ar fi să ne concentrăm pe achiziția de aparatură medicală, e prioritar în acest moment să achiziționezi aparatură medicală?

V.V: Lucrurile trebuie discutate de la caz la caz. Vreau să spun că în declarații sună bine că se alocă bani, că vor fi bani. Știm că sunt bani pentru spitalele regionale. Dar nu știm nici măcar când se vor apuca de ele. Știm că nu se vor apuca. Știm că au câștigat alegerilor promițând, printre altele, o mulțime de spitale. Știm că de astea nici măcar nu se vor apuca. Nu s-a pus niciodată problema că nu sunt bani. Așa că, o declarație politică cum că ar fi bani pentru altceva, nu pentru acele spitale, ar trebui luată cu multă sare și cu multă lămâie.

 

Rep: Insist totuși pe partea de aparatură. Au fost situații în care au fost cumpărate aparate performante, dar nu existau oameni care să le folosească. Au fost renovate secții, dar nu aveau cu cine lucra, nu avea cine să folosească acea aparatură. Cum îți faci planul? Cum ar trebui să arate lucrurile?

V.V: Pe de o parte trebuie să ne uităm unde este cea mai mare nevoie de spitale. Pe de altă parte, spitalele noastre funcționează cu 80% - 90% din buget mergând pentru costurile de personal. Dacă 80% - 90% din bugetul unui spital merge către cheltuielile de personal, atunci nu ai bani de echipamente, dar nu ai bani nici să funcționeze acele echipamante, nu ai bani de dezinfectant, nu ai bani de medicamente, nu ai bani de toate celelalte.

Bugetul sănătății merge, din nou, mult prea mult înspre spitale și mult prea puțin către prevenție, către ambulatoriu, către medicina de familie, către a ajuta acest popor să fie mai puțin bolnav, mai degrabă decât a duce banii către un baron sau altul sau către un mare profesor sau altul care vrea să își cumpere un echipament scump, care de multe ori este folosit de un singur profesor, care nu permite altuia să îl folosească. Fie, așa cum am văzut de foarte multe ori, de exemplu la Floreasca, la secția de arși, echipamente care stau nefolosite cu anii.

 

Rep: Pe de altă parte, liderul PSD Liviu Dragnea vorbea zilele trecute de program de vitamina D, îi pomenea și pe bolnavii de diabet....

V.V: Conform Organizației Mondiale a Sănătății nu există o bază științifică pentru un program de vitamina D. Sper ca domnul Dragnea și colegii domniei sale de partid să primească în alegeri vitamina D.

 

Rep: Dânsul ar putea spune că se concentrează pe prevenție. Spuneați ceva mai devereme că nu se pune deloc accentul pe partea de prevenție.

V.V: Am văzut multe declarații în ultima vreme care sunt dintr-un capitol pe care l-am putea numi ridicol, ca să fim eleganți, vaccinuri din Cuba, vitamina D, tot felul de mambo jambo guvernamentale. Lucrurile astea nu or să ne ducă nicăieri. Există intervenții pentru care există bază științifică și există mambo jambo. Ce vedem acum este mambo jambo.

 

Rep: Revenind la situația din spitale. Spuneați că foarte mulți bani se duc spre cheltuielile cu salariile. Au fost majorate salariile, totuși exodul medicilor nu este oprit. Faptul că, în sfârșit, au ajuns să aibă salarii mai mari nu îi oprește în spitale. În momentul acesta, dumneavoastră care considerați că ar fi cea mai gravă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar pe partea de spitale?

V.V: Medicii câștigă mai bine, dar medicii care au posturi în spitale. Prima problemă a majorității spitalelor este că nu au destule posturi de scos la concurs. Sau dacă sunt posturi pe care ar putea să le scoată la concurs, nu sunt scoase la concurs pentru că sunt oprite pentru fina, finul, fiica sau fiul unuia sau altuia fie din spital, oameni de la primărie, de la Consiliul Județean, de la partid și așa mai departe. Îmi amintesc în 2016 o discuție cu cineva de la un spital din țară. Spunea că dacă scoate un post la concurs ce se va întâmpla este că va primi telefoane și de consiliul județean și de la primărie și de la minister și de la casă și de la partid și va supăra 3 - 4 persoane. S-ar putea să mulțumească o persoană, dar o să supere 3 – 4 persoane. Se întreba de ce să își mai bată cuie în taplă și mai bine nu mai scoate la concurs. Ce trebuie făcut este depolitizarea și profesionalizarea managementului de spital. Iar intervențiile trebuie să fie întotdeauna bazate pe dovezi.

 

Rep: Acum ajungem și la această discuție. Este al doilea caz de medic care nu e medic. Cum găsiți toată situația aceasta cu medici care ajung să profeseze, dar de fapt nu sunt medici?

V.V: Toată situația aceasta cu medici care nu au diplomă ne arată degringolada care există în sistem și în toate instituțiile care ar trebui să protejeze viața oamenilor, să ne protejeze tocmai atunci când suntem cei mai vulnerabili, atunci când suntem bolnavi. Am spus-o și în 2016 când eram la minister. Nu există niciun fel de mecanism de control. Se poate întâmpla ca un medic să înnebunească, tuturor ni se poate întâmpla. Dacă un medic înnebunește, dacă un medic își pierde mințile, dacă un medic nu are diplome sau comite o grămadă de boroboanțe, nu există niciun mecanism de control eficient care să îl scoată din sistem pe acel medic sau chiar pe acea asistentă medicală sau măcar să îi ceară diplomele.

 

Rep: Mai este și un aspect despre ceea ce s-a întâmplat la Ilfov. Acolo este cel mai recent caz. Se vorbește despre voluntariat. Cât de clar sunt reglemenate aspectele acestea o dată ce un medic pătrunde pe sistem de voluntariat. Spuneați că atât timp cât sunt blocate posturile și volutariatul este o oportunitate.

V.V: Lucrurile sunt clare în lege. Ce se întâmplă în spitale este dincolo de lege de foarte multe ori. Trebuie spus că de multe ori managerii și medicii sunt obligați să recurgă la lucruri de genul acesta. Știu foarte mulți rezidenți care fac voluntariat. Știu foarte mulți medici tineri care și-au terminat rezidențiatul și rămân în spital ca voluntari. Muncesc pentru luni, câteodată pentru ani, ca voluntari pentru că nu se scot posturi la concurs. Asta este o realitate în spitalele românești, iar lucrul acesta ar trebui să înceteze. Dar pentru asta, mai întâi trebuie să te asiguri că bugetele spitalelor sunt rezonabile. Apoi trebuie să te asiguri că ai un management depolitizat și că angajările se fac atunci când trebuie și se fac așa cum trebuie.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu