Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 14 februarie 2019

kovesi.jpg

Cazul Kovesi: Comisia Europeana transmite ca independenta justitiei este de o importanta capitala
Cazul Kovesi: Comisia Europeana transmite ca independenta justitiei este de o importanta capitala

Adina Florea, procurorul care o cercetează pe Laura Codruța Kovesi confirmă că ancheta  a început  la sesizarea lui Sebastian Ghiță. Fosta șefă DNA, citată mâine la Parchet în calitate de suspect, consideră  că ancheta este un abuz, în contextul în care  vine cu doar cu o săptămână  înainte de audierea pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Comisia Europeană reacționează și ea în acest caz și transmite că independența justiției este de o importanță capitală.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Instanţa a respins definitiv recursul Primăriei Capitalei şi menţine decizia potrivit căreia toate cele 22 de companii municipale au fost înfiinţate cu încălcarea legii. In mod normal societatile ar trebui desfiintate insa Gabriela Firea le cere consilierilor generali sa reaprobe infiintarea lor printr-un vot de doua treimi asa cum cere legea. Infiintarea firmelor a fost declarata ilegala tocmai pentru ca ea s-a facut cu un vot al majoritatii simple.

La Varsovia, la conferința internationala organizată de SUA cu tema Orientului Mijlociu, premierul israelian Benjamin Netanyahu a generat un scandal uriaș, după ce a sugerat că scopul reuniunii este să promoveze războiul cu Iranul. Evenimentul, care reunește șefii diplomațiilor  și alți inalti oficiali din peste 60 de state, a adus la aceeași masă puteri concurente tradiționale, precum Israelul și câteva state arabe din Golf.  

Iar gigantul A380 capabil să transporte între 500 şi 850 de pasageri a fost un vis tehnologic care s-a încheiat. Firma Airbus anunţă, după 12 ani de la lansarea acestui proiect, că opreşte construirea de noi aparate din lipsă de comenzi. Acest avion avea toate calităţile ca să se impună pe piaţa mondială dar… cei care l-au conceput au pierdut totuşi pariul. Avem explicatiile..

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 14 februarie 2019