Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 11 februarie

jurnal_rural_5.jpg

Accentul se pune pe campaniile care promovează diferitele sisteme și etichete de calitate ale UE
Accentul se pune pe campaniile care promovează diferitele sisteme și etichete de calitate ale UE
Sursa imaginii: 
rfi

Fermierii români vor beneficia de o sumă mult mai mare decât cea actuală pentru subvențiile acordate de APIA. Bugetul plăților directe va crește cu peste 3 miliarde de euro, anunță Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură din cadrul Reprezentanței României la UE.

Irimescu a explicat că banii pe care va conta România pentru 2021-2027 înseamnă peste 20 de miliarde de euro, din care pentru plăți directe și măsuri de piață sunt alocate 13,37 miliarde de euro, o sumă mai mare cu aproximativ 3 miliarde de euro decât în exercțiul financiar actual. În schimb, pentru măsurile de dezvoltare rurală suma alocată este de 6,75 miliarde de euro. Să spunem că alocarea totală se menține la nivelul actual datorită convergenței externe propuse care înseamnă creșterea plăților directe, compensând reducerea plăților pentru dezvoltare rurală.

Accentul va cădea pe plățile directe acordate fermierilor și mai puțin pe finanțarea proiectelor de dezvoltare rurală, a mai explicat Achim Irimescu. Reducerea fondurilor de dezvoltare rurală este egală pentru toate statele membre ale UE, de 15,3%.

Bani anti PPA

Comisia Europeană dă în 2019 aproximativ 154 milioane de euro pentru a combate bolile şi infecţiile animalelor care pot fi transmise oamenilor şi pentru a sprijini inspectarea zonelor afectate de dăunători, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. ”Combaterea pestei porcine africane şi a Xylella sunt exemplele zilnice ale acţiunilor UE în privinţa bolilor şi a pestei, care reprezintă ameninţări concrete la adresa veniturilor cetăţenilor noştri şi a unor sectoare economice cheie. Aceste fonduri vor fi folosite de autorităţile statelor membre pentru a le ajuta să reacţioneze rapid pentru a ţine sub control epidemiile care ar putea avea un impact serios asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor, asupra economiei şi comerţului”, a afirmat Vytenis Andriukaitis, comisar pentru sănătate şi siguranţa alimentară.

În domeniul sănătăţii animalelor, sunt alocate 141 milioane de euro pentru a sprijini implementarea celor 142 de programe aprobate pentru eradicarea, controlul şi supravegherea bolilor, în special a pestei porcine africane sau a bolilor care pot fi transmise de la animale la oameni, cum ar fi tuberculoza, rabia şi salmoneloza.

De asemenea, UE va aloca anul acesta peste 31 milioane de euro pentru inspectarea inspectarea zonelor afectate de dăunători, cea mai mare parte a fondurilor fiind destinate combaterii bacteriei Xylella fastidiosa. Bacteria poate atinge 359 de specii vegetale şi nu există niciun remediu pentru însănătoşirea plantelor atinse de boală.

Danemarca crede în puterea unui gard

Danemarca a început să construiască un gard la graniţa cu Germania, văzut drept un mijloc de protecţie împotriva mistreţilor purtători ai virusului pestei porcine africane, anunță ministrul danez al Mediului şi Alimentaţiei. Un gard cu o înălţime de 1,5 metri şi o lungime de 70 de kilometri va separa până la toamnă graniţa danezo-germană. ”Palisada şi accentuarea eforturilor noastre de alungare a mistreţilor vor întrerupe lanţul infecţios şi vor reduce riscurile răspândirii pestei porcine africane”, a explicat oficialul danez.

Miza este imensă pentru crescătorii de porci din acea ţară nordică, cu 5.000 de ferme şi 28 de milioane de porci, Danemarca este unul dintre principalii exportatori de carne de porc din Europa. În 2016, exporturile de carne de porc ale Danemarcei s-au ridicat la circa patru miliarde de euro.

Pesta porcină africană a apărut acum cinci ani în estul Europei şi a avansat, puţin câte puţin, spre vestul continentului. Belgienii au înregistrat primul caz în septembrie anul trecut. Ei au instituit atunci o zonă tampon, în scopul de a ţine la distanţă animalele bolnave. În Franţa, armata a fost chemată în ajutorul vânătorilor pentru a împuşca mistreţii într-o zonă de la frontiera cu Belgia. Germania nu a semnalat până acum cazuri de pestă porcină.

Cum să vinzi în afara UE cu banii Uniunii

Comisia Europeană a lansat campania de cereri de propuneri pentru programe privind promovarea produselor agricole europene în toată lumea, dar și în interiorul Uniunii. 191,6 milioane de euro au fost alocate programelor de promovare anul acesta, inclusiv 181,6 milioane de euro pentru cofinanțarea programelor și alte 10 milioane de euro în caz de perturbare a pieței, față de 179 de milioane de euro alocate pe parcursul anului 2018. Programele pot acoperi o gamă largă de probleme, de la campaniile generale privind alimentația sănătoasă până la segmentele de piață specifice.

În cadrul Uniunii Europene accentul se pune pe campaniile care promovează diferitele sisteme și etichete de calitate ale UE, inclusiv denumirile de origine protejate, indicațiile geografice protejate și specialitățile tradiționale garantate, precum și pentru produsele ecologice. În plus, o parte din finanțare vizează anumite sectoare specifice: orezul produs în mod durabil, măslinele de masă, carnea de vită și mânzat, fructele și legumele proaspete.

Sunt eligibile organizațiile profesionale, organizațiile de producători și organismele agroalimentare responsabile de activitățile de promovare. Așa-numitele programe ”simple” pot fi depuse de una sau mai multe organizații din aceeași țară membră a Uniunii Europene. Programele ”multi” pot fi depuse de cel puțin două organizații naționale din cel puțin două state membre sau din una sau mai multe organizații europene. Campaniile se desfășoară pe perioade mai mari de trei ani.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

 
Ascultă Jurnal Rural din 11 februarie 2019