Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuțiile de la München nu au fost atât de ”internaționale” pe cât era nevoie (Cristian Diaconescu)

diaconescu_brux_mae.jpg

Donald Trump s-a angajat să retragă cei aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria
Donald Trump s-a angajat să retragă cei aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria
Sursa imaginii: 
mae.ro

Reuniune la Bruxelles a miniștrilor de externe ai Uniunii, la scurt timp după ”Conferința de Securitate” de la München. Pe agendă sunt dosarele Ucraina, Venezuela, Siria, Yemen şi Cornul Africii.

Dosarul referitor la Ucraina se înscrie în seria discuțiilor legate de securitatea Uniunii Europene la granița sa estică, pe fondul unei atitudini tot mai agresive a Rusiei. Iar situația pare tot mai încordată odată cu înscrierea în Constituție, de către Parlamentul de la Kiev, a obiectivului aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO. Unii analişti au apreciat că obiectivul modificării Constituţiei ucrainene este să împiedice schimbarea direcţiei geopolitice a ţării în eventualitatea alegerii unui preşedinte mai filorus.

Un alt subiect de discuție în Consiliul Afaceri Externe îl reprezintă situaţia din Siria, după îndemnul președintelui SUA Donald Trump către țările europene de a-şi repatria combatanţii din organizația teroristă Stat Islamic. Aceștia sunt francezi, germani, irlandezi, italieni, britanici sau canadieni și în ultimii ani, sute de străini au fost arestaţi de alianţa arabo-kurdă a Forţelor Democratice Siriene în timpul luptelor duse împotriva jihadiștilor.

”Statele Unite cer Marii Britanii, Franţei şi Germaniei şi altor aliaţi europeni să reprimească peste 800 de combatanţi (ai organizației teroriste Stat Islamic) pe care noi i-am capturat în Siria, pentru a-i prezenta în faţa justiţiei”, a spus Donald Trump, adăugând că ”nu există alternativă, pentru că vom fi obligaţi să-i eliberăm. Statele Unite nu vor ca aceşti combatanţi să se răspândească în Europa”.

Administraţia semiautonomă kurdă, care gestionează teritorii în nordul Siriei aflate în război, refuză să judece străini şi vrea să-i trimită către ţările lor de origine. Însă puterile occidentale se arată reticente, în faţa ostilităţii unei părţi a opiniilor lor publice.

Analizăm evoluțiile internaționale alături de Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Diaconescu