Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 19 februarie 2019

justitie.jpg

Guvernul schimba din nou legile Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă.
Guvernul schimba din nou legile Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă.

Guvernul schimbă din nou legile Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă. Potrivit proiectului, functțile de șefi ai marilor Parchete nu vor mai putea fi ocupate prin delegare iar pentru aceste funcții vor putea candida și judecători, nu numai procurori ca până acum. Ceea ce înseamnă că secţia pentru procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire, fiind înlocuită cu plenul Consiliului. Pe de altă parte, Secţia specială de investigare a magistraţilor, cea care o cercetează pe Laura Codruta Kovesi, devine autonomă.

sumarul emisiunii 40 de minute 

CSM a avizat pozitiv ordonanța de urgență privind propunerile pentru Parchetul European. Ordonanţa  stabileste  ca Ministerul Justitiei va propune trei magistraţi pentru funcţia de procuror european din partea României. Parchetul va fi condus de un procuror-şef european, funcție la care candidează Laura Codruța Kovesi dar procedura de selectie este separata.   

Vorbim si despre prima decizie definitivă de condamnare la închisoare, desființată după decizia CCR privind compunerea completurilor de 5 judecatori. Instanţa supremă anulează condamnarea fostului ministru si senator PSD Dan Şova în dosarul ‘CET Govora’.  Procesul se va rejudeca.

DIICOT face apel în dosarul Țăndărei, în care 26 de inculpați pentru trafic de minori au fost achitați în primă instanță. În aceeași operațiune la care au participat polițiști români și britanici, 120 de persoane au fost deja condamnate în Regatul Unit.

In Franta dezbaterea in jurul antisemitismului continua dupa derapajul vestelor galbene si agresarea filozofului Alain Finkelkraut. Astazi, la Paris, are loc o manifestaţie împotriva antisemitismului organizată de 14 formatiuni politice.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 19 februarie 2019