Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Cristea, despre legile justiției: ”Există infringement, există opțiunea nucleară...”

angela_bun.png

Sursa imaginii: 
RFI România

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, afirmă că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România. Angela Cristea a fost invitata emisiunii Dialog European, în exclusivitate la RFI România.

”Vom folosi cu mare atenție instrumentele pe care le avem la dispoziție... există procedura de infringement, există opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autoritățile de la București.

”Încercăm să ne uităm mai mult la fapte și mai puțin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijorați”, a precizat ea. ”Mă așteptam să apară aceste proteste ale magistraților, pentru că aceste ordonanțe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părțile implicate, iar magistrații simt că independența le este amenințată”.

Cu privire la nou înființata Secție specială de investigare a magistraților, Cristea spune că apariția acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția,  ridică mari semne de întrebare, iar ”primele sale acțiuni nu sunt de natură să ne liniștească”.

Referitor la ultimele acuzații venite dinspre partidele puterii, potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date ”măsluite”, Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituțiile statului român. ”Restul e manipulare... Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a adăgat ea.

 

”România are o președinție de succes”

În altă ordine de idei șefa Reprezentanței UE la București a ținut să precizeze că ”până acum președinția României la Consiliul Uniunii Europene a mers foarte bine”. ”România are o președinție de succes, pentru că a reușit să închidă 40 de dosare deosebit de grele, printre care cel referitor la drepturile de autor, directiva gazului, dosare cu adevărat complicate”, a spus ea.

Cu privire la viitoarele alegeri europene, Angela Cristea și-a exprimat speranța într-o prezență cât mai mare la vot și a atras atenția asupra pericolului campaniilor populiste: ”Sper ca cetățenii să meargă la vot, este foarte important. Cui îi pasă de propria viață trebuie să meargă la vot! Va trebui să fim foarte atenți la campaniile populiste, bazate pe minciuni sfruntate. Un exemplu ar fi cel din Ungaria, acolo unde acum se duce o campanie din care rezultă că UE fragilizează frontierele externe ale țării! Asta e o minciună sfruntată! Ceea ce este alb e numit negru, e extrem de îngrijorător. Este exact ca în comunism, când alimentarele erau goale, iar la televizor se arăta ce bogăție e în țară”.

Totodată Cristea și-a exprimat speranța în partidele noi: ”La nivel european se constată un apetit al electoratului pentru partide noi. Din fericire la noi aceste partide noi sunt pro-europene”

Ascultați interviul integral aici:

 

 

Toate edițiile emisiunii Dialog europeanhttps://www.rfi.ro/tag/dialog-european

 
Emisiunea Dialog european de vineri, 22 februarie 2019