Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Purtătorul de cuvânt al BNR : ”Reducerea dobânzilor nu se obține doar din vorbe”

dan_suciu_purtator_cuvant_bnr_despre_codul_fiscal_1.jpg

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu
Sursa imaginii: 
RFI

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă Darius Vâlcov spune că Guvernul şi-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual. La RFI, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu spune că, oricât ne-am dori, ratele nu pot să scadă peste noapte și nivelul lor depinde de o serie de factori între care și politicile fiscal-bugetare ale guvernului.

La TVR, Darius Vâlcov a acuzat că "această creştere a ratelor care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază” și că românii plătesc dobânzi și comisioane mai mari decât în alte țări. Vâlcov a spus că, în nouă luni ale anului trecut, băncile din România au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care 10 miliarde din dobânzi, peste 20 la sută din venituri, din comisioane şi zece la sută din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE. "Nicăieri în lume nu se obţine asemenea profit în bancă, ca şi mod de comparaţie este de şapte ori mai mare decât în Germania şi de trei ori mai mare decât media europeană. Este enorm", a apreciat el.

La RFI, purtătorul de cuvînt al BNR Dan Suciu spune că ”oricât ne-am dori”, dobânzile nu fi date jos peste noapte. ”Și Banca Națională a subliniat în câteva rânduri că există această marjă între dobânzi la credite și depozite de exemplu dar cred că dacă ne dorim, și ne dorim cu toții  dobânzi mai mici, asta nu se face prin declarații : trebuie niște politici pentru aceasta...Am văzut un angajament că se dorește o dobândă la jumătate și mi se pare foarte bine venit acest angajament pentru că încerc să îl traduc și aceste dobânzi nu se obțin pe cale administrativă și cu atât mai puțin prin declarații. Ele se obțin în bună măsură prin politici guvernamentale :  prin reducerea deficitului bugetar, prin reducerea deficitului de cont curent. Trebuie ca balanța comercială a României să fie una pozitivă cum este în celalalte țări est europene, și insist pe est europene pentru că suntem singura țară cu o balanță negativă în zona aceasta...Și pe de altă parte poate că însemnă ceea ce Banca Națională spune în fiecare comunicat de presă : un mix adecvat de politici fiscal-bugetare și monetare, adică o bună conlucrare între cele două politici, ale guvernului și băncii naționale...Altfel nu văd cum pe termen mediu și scurt să fie o reducere a dobânzilor indiferent cât ne-am dori, mai mult sau mai puțin îndreptățit, fiecare”, a comentat la RFI purtătorul de cuvânt al BNR. Dan Suciu a mai apreciat că nici băncile nu se vor lăsa tentate de opțiunea de a reduce dobânzile în schimbul anulării taxei pe lăcomie, cum a mai sugerat consilierul premierului. ”Eu nu cred că o instituție financiară poate face un troc împotriva pieței...Sigur că există o marjă de evoluție a dobânzilor în sus și în jos, în funcție de contextul economic, dar nu cred că acționarii unei bănci vor accepta ca o bancă să piardă bani reducând dobânzile fără să fie susținute de piață și nici nu cred că este cazul de vreme ce suntem o economie de piață...Reducerea dobânzilor nu se obține doar din vorbe”, a avertizat Dan Suciu. Ascultați intergral interviul cu purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Invitatul Zilei la RFI, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu.