Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate fi Franța aliatul României în negocierea noii PAC?

agro_macron_1.jpg

Niciun fermier sau consumator nu vrea să fie sub dictatul unei ţări din afara Europei (Emmanuel Macron)
Niciun fermier sau consumator nu vrea să fie sub dictatul unei ţări din afara Europei (Emmanuel Macron)
Image source: 
wikimedia commons

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron cere ”reinventarea Politicii Agricole Comune” pentru a apăra ”suveranitatea alimentară” a Europei. Franţa este cel mai mare producător agricol din Uniune şi principalul beneficiar al Politicii Agricole Comune.

”Nu ştiu foarte multe despre dificultăţile vieţii de zi cu zi a fermierilor dar, cu toate acestea, văd că lucrurile se îmbunătăţesc, datorită unei mobilizări colective. Toate canalele, toţi cei care lucrează în domeniul agricol trebuie să continue să se mobilizeze”, a declarat Macron, la deschiderea Salonului internaţional de agricultură, care se desfăşoară la Paris, în perioada 23 februarie - 3 martie.

Președintele Franței amintește că UE este ameninţată de divizările interne şi de grupările comerciale rivale, şi de aceea este nevoie de un buget masiv pentru a apăra obiectivele locului comunitar privind calitatea alimentelor şi protecţia mediului.”Agricultura, care a fost întotdeauna un domeniu important în Europa, este astăzi ameninţată”, a declarat Macron, făcând referire la dependenţa UE importurile de proteine din soia, folosite la hrănirea animalelor, şi la majorarea semnificativă a cantităţii de cereale exportate de Rusia. ”Niciun fermier sau consumator nu vrea să fie sub dictatul unei ţări din afara Europei”, a apreciat şeful statului francez. Acesta a adăugat că UE ar trebui să menţină un buget agricol ”ambiţios” şi la acelaşi nivel ca cel actual, după ce se va evalua impactul Brexitului.

Comentăm declarațiile cu Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles, iar apoi discutăm perspectivele agricultorii românești. Invitați în emisiunea Rural sunt fermierul Nicu Vasile, pentru partea pragmatică a dezbaterii, și fotograful Florin Ghenade, care umblă de mulți ani prin satele locale.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural

 
Ascultă emisiunea Rural din 25 februarie 2019