Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fuziuni şi achiziţii, un an bun -2018. Un început de an, 2019, complicat

constantin-rudnitchi-anda-rojanschi-si-george-ureche.jpg

Constantin Rudniţchi, Anda Rojanschi și George Ureche
Constantin Rudniţchi, Anda Rojanschi și George Ureche

Conform raportului PwC Romanian M&A Outlook, piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România s-a menţinut la o valoare ridicată, chiar dacă, prin comparaţie cu anul 2017, a înregistrat o scădere (12%). Deprecierea faţă de anul precedent a fost în linie cu evoluţia pieţei Europei Centrale şi de Est.

În privinţa volumelor, cele peste 170  de tranzacţii înregistrate anul trecut în România au însumat o valoare  de aproximativ 5 miliarde de euro. Suma are în vedere valorile  tranzacţiilor făcute publice, dar şi estimări şi proiecţii ale  valorilor, în situaţiile în care date referitoare la preţ nu au fost  disponibile din surse publice. 

În piaţă se simte o presiune în  sensul creşterii aşteptărilor privind valoarea adăugată generată de o  tranzacţie. Atingerea acestui obiectiv depinde de capacitatea de a se  identifica şi valorifica sinergiile şi de a se integra elementele de  valoare pe care le are entitatea achiziţionată. De multe ori nu se  cumpără doar o poziţie în piaţă, se cumpăra o tehnologie sau un activ  care este mai valoros decât modul în care este reflectat în situaţiile  financiare ale companiei” spune George Ureche, Liderul echipei de  tranzacţii, PwC Romania.

Numărul mare de tranzacţii înregistrate  în 2018 reflectă efervescenţa pieţei pe care am simţit-o cu toţii. 2017  şi 2018 au fost pentru România anii cu cea mai mare valoare a  activităţii de tranzacţii, depăşind vârful anterior din perioada  2006-2008. În prezent, oportunităţile de finanţare şi creştere pe care  le au societăţile româneşti se află atât pe piaţa de capital, cât şi în  zona de fuziuni şi achiziţii (tranzacţii private). Vânzarea, parţială  sau totală, a afacerii către un investitor care are atât forţa  financiară, cât şi deschidere către pieţe care până la momentul  tranzacţiei nu au putut fi adresate este o cale de creştere pe care tot  mai multe societăţi româneşti o au în vedere”, spune Anda Rojanschi,  Partener D&B David şi Baias.

Invitaţi:  Anda Rojanschi, Partener D&B David şi Baias, George Ureche, Liderul echipei de  tranzacţii, PwC România.

 

 

Toate edițiile emisiunii Business on Airhttps://www.rfi.ro/tag/business-air