Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lipsa bugetului încurcă investițiile, nu funcționarea spitalelor (Sorin Paveliu)

spital_pixnio.jpg

Guvernanții au promis construcția a mai multor spitale regionale
Guvernanții au promis construcția a mai multor spitale regionale
Sursa imaginii: 
pixnio.com

Activitatea în sine a sistemului național de sănătate nu are de suferit pentru că încă nu există un buget aprobat, spune la RFI Sorin Paveliu, expert în probleme de sănătate publică. Amânarea bugetului oprește însă investițiile, fie că e vorba de aparatură nouă sau noi spitale.

Sorin Paveliu spune că nu este neapărat nevoie să fie ridicate noi spitale, cu mari cheltuieli, în condițiile în care cu mai puțini bani ar putea fi modernizate cele care funcționează acum. ”În loc să ne facem că facem spitale noi, ar trebui să punem pe primul plan înlăturarea neconformităţilor din cele peste 100 de spitale neconforme”, este părerea lui Sorin Paveliu, care amintește o mai veche propunere a sa - înfiinţarea unui buget tampon de minim 50 milioane de lei, destinat intervenţiei de urgenţă în cazul secţiilor în care infecţiile grave asociate actului medical nu au cum să mai fie stăpânite.

În acest timp, un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale arată că infecțiile spitalicești reprezintă una dintre principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, alături de șpaga din spitale și investițiile insuficiente.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Sorin Paveliu