Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barter: "Vrem să accesam un public nou, oameni care nu ne cunosc" (interviu)

Barter: Răzvan Găzdaru, Tedi Dosa, Matei Puticiu și Ati de Chile

Trupa Barter este un proiect acustic început în 2014. Încă de la început, muzica lor a mers pe o abordare directă și personală. Din 2015 piesele lor au început să prindă viață în concerte live, iar după ce acestea au fost testate suficient, în 2017 s-a facut debutul discografic al trupei, prin albumul Trock. Barter înseamnă Matei Puticiu (voce), Răzvan Găzdaru (chitară), Tedi Dosa (bas) și Ati de Chile (tobe), fiind în această formula din toamna lui 2018, după ce inițial alaturi de Răzvan și Matei a fost Juan Negretti (percuție).

Răzvan: „Ne-am înmulțit după cum poți vedea. Am colaborat cu Juan Negretti foarte frumos împreună, apoi am vrut să facem o schimbare, care a venit cumva din faptul că auzeam niște lucruri. Piesele cumva erau usor limitate ca volum și forță, și credem că se poate puțin mai mult ca prezentare. Uite asa a aparut Ati și apoi Tedi.”

Matei zâmbind: “Am mers tot pe partea de America de Sud, noi acolo ne căutam percuționiștii și toboșarii.”

Ati: “Pentru noi a fost simplu să ne integram cu Razvan și Matei, pentru că piesele erau deja compuse. Pentru noi, pentru mine și Tedi, piesele aveau deja o formă clară, stabilită, chiar dacă interpretarea este puțin diferită astăzi, față de ce făcea Juan Negretti pe partea ritmică, asta și pentru că acum este un alt instrument, un set de tobe. Eu am încercat să ascult piesele, să înțeleg forma și contextul, și cum se numesc, dar cu o interpretare mai personală, la fel și Tedi. Pentru că nu era linia de bas scrisă, Tedi și-a făcut singur partitura. “

Barter își aduce contributia muzicală din curentul alternativ, cu influențe de grunge și indie folk, iar asta se simte cel mai bine ascultând albumul "Trock".

Răzvan: “Partea de grunge este tot acolo, ba este chiar puțin mai prezentă, și cred că se vede asta cel mai bine în live.”

Într-o lume care ia albumul și îl face bucați cu ajutorul platformelor de muzică online, de streaming, abordarea directă și personală, devine aproape o misiune imposibilă.

Răzvan: “Cred că funcționează dacă ai contextul potrivit pentru a face asta. E important să găsești locuri care să se potrivească cu muzica și cu modul în care o prezinți. A fost foarte interesant, mai ales la început, având formula extrem de minimalistă, asta ne permitea să cântăm în locuri destul de mici. Volumul nu era foarte mare, oamenii nu veneau ca să dea din cap, nu că nu ar fi fost grozav asta, dar nu se prea întamplă la noi. Cumva accentul venea pe partea de versuri, pe ceea ce vrea să spună autorul, lucrurile astea ieșeau cumva în față, acum se schimbă puțin abordarea, energia e alta. E mai ușor și mai dificil în același timp. E cumva mai plăcut, din punctul meu de vedere, pe scenă, pentru că ai un suport mult mai mare în spate, energia e alta. E dificil să găsești locuri unde să cânți și să transmiți.”

Teo: “Suntem încă într-o perioadă de acomodare, pentru că proiectul era deja existent pentru Matei și Răzvan, iar acum se apropie mai mult și secția ritmică, iar pentru mine, ce consider important, ar fi să reușim o îmbinare perfectă între aceste două părți. Este încă un proces, încă ne mai cunoaștem. Eu sunt din octombrie în Barter și descopar lucruri noi despre trupă, ascultând răspunsurile lor la acest interviu.”

Răzvan: “O sa mai lansăm o piesă în curând, și apoi ne apucăm să înregistrăm în noua formulă, noul Barter.”

Matei: "Când compun, muzica vine întâi, gândită în engleza, și traducere apoi în română. Nu e vorba de versiune în engleză, de cuvinte cu sens, e mai mult vorba despre vocale și să sune melodios, de ritmica.”

Răzvan: “Dorim să ieșim cât mai mult din bula noastră cum se spune, adică ascultatorii, vizitatori fideli. Să accesam un public nou, oameni care nu ne cunosc. Dacă din 100 de persoane, 10 merg acasă și caută o altă piesă de la Barter, este extraordinar.”

Ați: „Deja lucram împreună pe compoziții, pe viitoare piese, pentru a contura sunetul și pentru a avea un repertoriu mai divers și vast. De aceea e important să cântăm în deschidere la Omul cu Șobolani pentru că este ca un fel de pregătire pentru viitoare concerte, când vom fi singuri pe scenă. Acum dinamica este diferită fiind patru, iar pentru asta trebuie puțină experiență, să ne rodam. Noi suntem acum un motor care abia s-a reparat și acuma trebuie să facem un rodaj.”

Săptămâna viitoare, Barter deschide concertul trupei Omul cu Șobolani programat pe 7 martie la Club Control, iar pe 16 martie vor cânta la Londohome, în București.

Puteți lua legătura cu trupa Barter, accesand pagina lor de Facebook, aici. Muzica lor poate fi ascultată și pe pagina lor de Youtube, aici. Mai jos, cel mai nou single al trupei Barter, piesa lansată la începutul lui 2019, "Doar atat". 

 

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360