Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani s-ar mai găsi, teren nu prea este (reprezentanți tineri fermieri)

farm_3_wikimedia.jpg

Tinerii spun că le lipsesc banii pentru a începe o afacere, dar la fel de gravă este lipsa accesului la proprietate
Tinerii spun că le lipsesc banii pentru a începe o afacere, dar la fel de gravă este lipsa accesului la proprietate
Sursa imaginii: 
wikimedia

Potrivit unui studiu efectuat de Comisia Europeană în întreaga Uniune, cel mai adesea nu problema banilor este principala problemă pentru tinerii fermieri, după cum recunosc oficialii din DG AGRI.

”Sunt o grămadă de alte probleme legate de lipsa garanțiilor, accesul la teren, sistemul fiscal din diverse țări. Și, tocmai din cauza asta, pentru următorul plan strategic național, am cerut fiecărei țări să facă o strategie, în cadrul programului, pentru tinerii fermieri, pentru schimbarea generațională”, spune Elvira Bakker, şef adjunct unitate, DG AGRI.

În acea strategie vor fi identificate problemele și soluțiile, iar o asociație a tinerilor fermieri trebuie să-și facă vocea auzită, pentru ca planul strategic național să includă soluții pentru problemele cu care se confruntă tinerii, a adăugat Bakker. Recenta propunere privind Politica Agricolă Comună post-2020 include un sprijin continuu pentru tinerii fermieri, potrivit căruia statele membre ar trebui să aloce 2% din plățile directe către tinerii fermieri. Dar doar banii nu sunt suficienți, cum remarcau și fermierii.

Uniunea Europeană are un plan ambițios în agricultură - întinerirea forței de muncă. Sprijinul pentru tinerii fermieri este esențial, dar și alte fonduri europene pot ajuta la înființarea de noi afaceri în agricultură. Doar că până acum, în ciuda sumelor generoase, rezultatele nu sunt cele așteptate.Tinerii spun că le lipsesc banii pentru a începe o afacere, dar la fel de gravă este lipsa accesului la proprietate. În România, un ajutor în acest sens poate veni de la Agenția Domeniilor Statului, care are în administrare 370.000 de hectare. Invitat în emisiunea Rural este Cătălin Bologa, director general al Agenției Domeniilor Statului.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 04 martie 2019