Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul "Filmul de Piatra" părăsește orașul Piatra-Neamț

piatraneamt.jpg

Cinema Dacia, in Piatra Neamt
Cinema Dacia, in Piatra Neamt
Sursa imaginii: 
Filmul de Piatra

Ediția de anul aceasta "Filmul de Piatra" se va desfășura sub titlul "Camp Edition" și va avea loc la Piatra Fântânele din județul Bistrița-Năsăud, la 200 de kilometri de Piatra Neamț. Campusul asociației Tășuleasa Social va găzdui evenimentul, între 25 și 28 iulie 2019. Înscrierile pentru filme și voluntari fiind programate sa înceapă din 8 martie.

Aceasta este cea mai radicală schimbare prin care trece festivalul cinematografic "Filmul de Piatra" de până acum: părăsirea orașului Piatra Neamț - oraș care a dat numele festivalului în 2008. Atunci, o echipă condusă de regizorul pietrean Andrei Dăscălescu a venit cu ideea unui nou festival de film, construit în jurul unei competiții de scurt-metraj pentru autori tineri din România și Republica Moldova.

De-a lungul celor aproape 10 ani de existență a "Filmul de Piatra", festivalul a devenit un pilon important atât al vieții culturale din Piatra Neamț, cât și al evenimentelor dedicate tinerilor cineaști români. Organizatorii motivează decizia de a muta în acest an locația festivalului datorită lipsei de sprijin din partea autorităților locale în privința organizării festivalului, dar și a anumitor ostilități întâmpinate pe parcursul anilor. Directorul și inițiatorul festivalului, Andrei Dăscălescu explică decizia de a muta festivalul din orașul său natal:

“Cred că promovarea pe care acest festival a făcut-o orașului Piatra Neamț din 2008 până în 2018 este la un nivel greu de cuantificat și imposibil de atins prin mijloace aflate la îndemâna autorităților. Am strâns în jurul nostru sute de tineri care au făcut primii pași în lumea voluntariatului, a cinematografiei și a organizării de evenimente. Este unul dintre puținele evenimente din regiune care a reușit să aibă continuitate, chiar și atunci când finanțările au lipsit cu desăvârșire. Am trecut peste ostilitatea presei locale - care s-a simțit neglijată, peste micii administratori - care ne-au pus bețe în roate așteptând așa-zise atenții, peste întârzierile de peste un an la plata finanțărilor aprobate de primărie. În ultimii ani, am reușit un lucru pe care nu l-a mai făcut niciun alt festival important de film din țară: am reușit să ne auto-susținem din încasări și din sponsorizări private.”

“În 2018, festivalul a cerut - și primit, pe hârtie - de la primărie sprijin logistic constând în punerea la dispoziție a locurilor de cazare din ștrand. Doar că un funcționar al primăriei a considerat că o hârtie oficială în care se aprobă "sprijin constând în punerea la dispoziție a locurilor de cazare din ștrand" nu înseamnă nimic. Astfel, în timp ce primarul Dragoș Chitic se lăuda pe Facebook cu sprijinul acordat festivalului, subalternul său hărțuia organizatorii, invitații și voluntarii festivalului cerând bani în avans pentru orice cheie de căsuță luată de la recepție. Într-un final, primăria, 'partener' al festivalului, a primit de la organizatori suma de 5.600 de lei pentru cazarea invitaților în ștrand. Dincolo de posibila neînțelegere, rămâne un funcționar care tratează organizatorii unui eveniment de anvergură ca pe niște infractori, și un primar care e incapabil să ofere scuze sau explicații pentru greșelile sale sau ale subalternilor.


Tășuleasa Social
Campusul Tășuleasa Social în iarna care tocmai a trecut.

Festivalul va continua, așadar, în altă localitate, din alt județ, cu un concept nou - acela de tabără: locația e în mijlocul munților, publicul va veni cu cortul, proiecțiile vor fi în aer liber, iar petrecerile - la focul de tabără. Eu sper ca o parte din publicul pietrean să ni se alăture în noua locație, alegând să petreacă un weekend foarte plin, la munte. În plus, mizăm pe un public nou, din zonele orașelor Vatra Dornei, Bistrița și Cluj.”

De-a lungul celor 11 ediții, "Filmul de Piatra" s-a consacrat ca un eveniment de referință în lumea cinematografică din România și Moldova, devenind cel mai important festival de scurt-metraj pentru autori tineri și constituind o rampă de lansare către festivalurile internaționale. În fiecare an, la Piatra Neamț au fost prezenți în jur de 50 de autori ai filmelor din competiție; lor li s-au adăugat actori și membri ai echipelor, precum și public venit din toată țara. Invitații speciali au fost membri ai juriilor, profesioniști din cinematografie (care au susținut workshop-uri, masterclass-uri sau și-au prezentat filmele) și muzicieni și trupe care au susținut concerte în cadrul festivalului. Lista tuturor câștigătorilor și a membrilor juriului poate fi consultată aici.

Festivalul "Filmul de Piatra" a creat, de fiecare dată, o experiență culturală interdisciplinară, cu evenimente multiple și locații inedite, din vârful dealului Cozla până în curtea muzeului memorial Calistrat Hogaș sau pe malul lacului Bâtca Doamnei. În ultimii ani, festivalul s-a remarcat prin înscrieri record atât la capitolul filme, cât și la cel al voluntarilor, peste 200 de tineri din toată țara (și chiar din străinătate) răspunzînd apelului pentru voluntariat.

Pe 8 martie începe perioada de înscrieri pentru filme și voluntari. Ambele tipuri de înscrieri se fac online, pe www.filmuldepiatra.ro, până pe 15 mai.

Evenimentul pe Facebook: Filmul de Piatra #12, CAMP Edition!