Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ordonanța 114, schimbată de frica scăderii rating-ului?

Ordonanța 114 a dus la scăderi masive pe bursă pentru mai multe bănci

Guvernul de la București a anunțat că modifică celebra ordonanță de urgență 114. Aceasta a adus suprataxarea companiilor din energie şi telecomunicaţii şi a impus o taxă nouă pentru bănci, atrăgând avertismente internaționale.

Schimbarea în parte a ordonanței, la care executivul nu vrea să renunțe, a fost anunțată în perioada în care au apărut informații că agenția de rating Standard & Poor's ar fi pe cale să ”degradeze” România. Între timp, S&P a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la ”BBB minus/A-3”, perspectiva asociată urmând să fie anunţată în două săptămâni. România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare, astfel că, la cererea autorităților de la București, se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. De remarcat că în opinia S&P, eficacitatea instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce constrânge ratingurile. Deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, agenţia crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste rezerve financiare, iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.

Privind puțin în urmă, se poate lesne observa că ordonanța 114 a dus la scăderi masive pe bursă pentru mai multe bănci și la o depreciere a cursului care a dus la reducerea cu un miliard de euro a rezervei valutare a României. Au apărut o mulțime de scrisori de avertizare din partea autorităților europene - Banca Centrală Europeană, Autoritatea Bancară Europeană și conducerea Comisiei Europene.

Discutăm situația și intențiile guvernului cu analistul financiar Constantin Rudnițchi.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Constantin Rudnițchi