Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 7 martie 2019

Cristian Ghinea Kovesi procuror sef european Dragnea Dancila.jpg

Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european

Biroul Electoral Central a respins solicitarea alianţei electorale USR – PLUS de înscriere la alegerile europarlamentare. Kovesi este vizată într-un nou dosar de către Secţia care investighează abuzurile magistraţilor. PE a stabilit componența echipei de negociere care va merge să negocieze cu Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european.

Sumarul emisiunii ”40 de minute”:

Biroul Electoral Central a respins joisolicitarea alianţei electorale USR – PLUS de înscriere în cursa pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Liderul PLUS Dacian Cioloş a calificat decizia drept o insultă la adresa electoratului şi a spus că cele două partide vor protesta până când situația va fi îndreptată. Vom afla cum vor acționa concret cele două partide de la reprezentantul PLUS Liviu Iolu și vom analiza subiectul în direct împreună cu analistul politic Andrei Țăranu.

Vorbim și despre Laura Codruța Kovesi la ”40 de minute”. Fosta șefă a DNA a fost audiată mai bine de patru ore în faţa anchetatorilor de la Secţia care investighează abuzurile magistraţilor. În paralel, la Bruxelles, s-a decis componența echipei de negociere care va merge din partea PE să negocieze cu Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, cursă în care Kovesi este favorită. Vom afla detalii in direct de la corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan. Între timp, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat în Financial Times o scrisoare împotriva numirii lui Kovesi în această funcţie. Decriptăm și acest subiect alături de analistul politic Ioan Bogdan Lefter. Și aflăm, în fine, și reacția DNA, care susține că Tudorel Toader a transmis date false către publicația engleză.

Din actualitatea externă, grupul chinez Huawei - suspectat de americani de spionaj - contraatacă şi anunţă o plângere contra Statelor Unite cu privire la interzicerea achiziţionării echipamentelor sale de telecomunicaţii de către administraţia lui Donald Trump. Detalii vom avea în direct din redacția RFI de la Paris.

Tot de la colegii noștri vom afla că în Franța, un arhiepiscop a fost condamnat la şase luni de închisoare - cu suspendare -, după ce a fost găsit vinovat că nu a denunţat agresiuni pedofile ale unui preot din dioceza sa. E vorba mai exact de cardinalul Philippe Barbarin, care a fost condamnat, joi, de către un tribunal corecţional din Lyon.

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute