Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 13 martie 2019

may_brexit.jpg

Theresa May
Image source: 
PA

Deputaţii din UK se pronunţă miercuri seară asupra posibilităţii unei ieşiri din Uniunea Europene (UE) fără un acord cu Bruxellesul. Un nou protest al magistraților, față de Ordonanța de Urgență 7, de această dată la Curtea de Apel Constanța. Majoritatea PSD, ALDE şi UDMR din Parlament a votat bugetul fără să țină cont de reexaminarea solicitată de Klaus Iohannis. Laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere atinsă până acum de un astfel de dispozitiv.

Sumarul emisiunii 40 de minute:

Deputaţii din UK se pronunţă miercuri seară asupra posibilităţii unei ieşiri din Uniunea Europene (UE) fără un acord cu Bruxellesul. Asta, după ce aceiași deputați au respins marți seară, prin vot, Acordul negociat de Theresa May cu liderii europeni. Detalii aflăm în direct de la corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Un nou protest al magistraților, față de Ordonanța de Urgență 7. Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au demarat o acțiune de protest și, timp de o săptămână, vor suspenda activitatea de judecată pentru 30 minute în fiecare zi. Ce anume a determinat această acțiune vom afla de la judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța. Tot el a comentat pentru RFI o decizie foarte importantă luată miercuri de CCR cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Parlamentul ignoră obiecțiile pe care președintele Klaus Iohannis le-a formulat la adresa proiectului de buget pe anul în curs. Majoritatea PSD, ALDE şi UDMR din Camera Deputaţilor şi Senat a votat bugetul, după mai puţin de o oră de dezbateri, în aceeaşi formă în care fusese adoptat şi în urmă cu aproape o lună. Reexaminarea solicitată de Klaus Iohannis a fost respinsă, iar șeful statului e obligat acum să promulge bugetul în forma stabilită de coaliția de guvernare.

Laserul de la Măgurele, proiectul cofinanţat din fonduri europene cu peste 300 milioane de euro, a atins 10 PetaWatts. Este cea mai mare putere atinsă până acum în istorie de un astfel de dispozitiv.

La Nairobi, în Kenia, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, umanitatea încearcă din nou să găsească soluţii pentru limitarea poluării şi pentru protejarea biodiversităţii. Preşedintele francez Emmanuel Macron prezidează în acest context o nouă ediţie a conferinţei "One planet summit".