Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deciziile agricole majore se mută în plan național

masini_wikimedia_commons.jpg

Fiecare stat membru trebuie să construiască un plan strategic național
Fiecare stat membru trebuie să construiască un plan strategic național
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Nu există niciun risc de renaționalizare a Politicii Agricole Comune, dă din nou asigurări comisarul Phil Hogan. El spune că statele membre vor juca un rol mai important în viitoarea PAC, iar Comisia va continua să vegheze implementarea planurilor naționale.

Politica în domeniul agricol rămâne una comună la nivel european, dar statele membre vor avea o flexibilitate mai mare pentru a acoperi mai bine măsurile, în funcție de nevoile fiecăruia, explică Phil Hogan.

”C-ul din PAC va fi menținut prin obligativitatea ca fiecare stat membru să facă o analiză SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări) și a nevoilor, prin angajarea societății civile și a factorilor interesați și depunerea unui proiect de plan național la Comisie. Comisia va verifica dacă draftul corespunde cu cerințele menționate specific în regulamente, înainte de a-l aproba”, a explicat comisarul pentru agricultură.

Fiecare stat membru trebuie să construiască un plan strategic național în care să explice cum își propune să atingă cele nouă obiective stabilite la nivel european - trei economice, trei sociale și trei legate de mediu. În acest cadru comun, statele membre vor include strategii de intervenție, folosind instrumente disponibile la nivelul UE pe care le pot adapta la circumstanțele lor specifice. Iar Comisia va avea un rol important de supraveghere și va colabora strâns cu statele membre pentru a se asigura că planurile lor se derulează conform programului și că sunt luate măsuri de remediere, dacă este necesar.

Discutăm aceste planuri cu Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles, iar în studioul Rural este Gheorghe Vlad, președintele cooperativei EcoLegum Vidra.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 11 martie 2019