
Emisiunile RFI RO
Jurnal Rural - 11 martie
jurnal_rural_11.jpg

Pronunţarea anulează două decizii ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară prin care a fost interzis accesul la rapoartele pe baza cărora EFSA a recomandat autorizarea utilizării glifosatului.
Studiile sunt legate de ”proprietăţile cancerigene sau toxicitatea unei substanţe active care este efectiv prezentă în mediu”. Magistraţii europeni au apreciat că EFSA a greşit, punând interesele comerciale ale companiilor care au prezentat studiile mai presus de interesul public de a cunoaşte modul în care glifosatul poate afecta mediul.
Glifosatul a fost produs sub denumirea comercială Roundup de compania Monsanto, achiziţionată în 2018 de grupul Bayer. Brevetul respectiv a expirat, iar acum şi alte firme, cum ar fi Dow sau BASF, comercializează ierbicide pe bază de glifosat.
În 2015, o agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a ajuns la concluzia că substanţa este cancerigenă, iar în 2017, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut interzicerea substanţei în ţara sa în termen de trei ani, respingând o decizie a Uniunii Europene prin care utilizarea a fost prelungită timp de cinci ani.
Germania vrea albine, nu betoane
În Germania este pe cale să fie pusă la punct o lege pentru protecția albinelor și a altor insecte polenizatoare. Această lege va prevede reducerea drastică a folosirii pesticidelor și alocarea a milioane de euro pentru cercetare. O iniţiativă cetăţenească, apărută în landul Bavaria, a strâns numărul necesar de semnături pentru a obliga guvernul regional să convoace un referendum menit să înăsprească legislaţia cu scopul de a proteja albinele.
Planul de acțiune pentru protejarea insectelor ar oferi o finanțare anuală de 100 de milioane de euro, inclusiv 25 de milioane de euro pentru cercetare. Germania ar urma, de asemenea, să nu mai betoneze terenuri noi pentru drumuri sau construcții de locuințe până în 2050 și să limiteze emisiile de noxe pe timp de noapte. Guvernul federal va stabili reguli pentru aplicarea pesticidelor în mod natural și reducerea semnificativă a contribuției lor și a altor substanțe nocive în habitatele insectelor.
Campaniei pentru referendum i s-a opus puternica asociație regională a agricultorilor, care a avertizat asupra costurilor financiare potențiale pentru industrie și a îndemnat populația să ”oprească înfrângerea fermierilor”.
Noi subvenții pentru motorină
În România, o nouă categorie de producători va intra din acest an în registrul de plăți la APIA, după cum anunță ministrul Petre Daea. Este vorba de producătorii din sectorul piscicol și acvacultură, care vor primi și ei subvenții pe motorină.
Beneficiarii schemei sunt întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în producția, prelucrarea și comercializarea produselor proprii obținute din acvacultură.
Plata ajutorului de stat se solicită pe baza unei cereri de plată însoțită de documente, care se depun la Direcțiile pentru agricultură județene care au emis acordurile prealabile pentru finanțare, în luna următoare perioadei pentru care se solicită rambursarea. Exploatațiile piscicole de agrement nu vor beneficia de acest ajutor de stat.
Vinul din Franța, nou record
Franţa a stabilit anul trecut un nou record în materie de exporturi de vin şi alcool, cu o cifră de afaceri de 13,2 miliarde euro, în pofida unei scăderi globale a volumelor şi a reculului înregistrat de anumite pieţe sensibile precum China.
În volum, exporturile franceze de vinuri şi băuturi spirtoase au scăzut cu 2,7% anul trecut, vinurile non-efervescente înregistrând o scădere de aproape 10%, în principal din cauza unei recolte slabe de struguri în 2017, ca urmare a unor probleme climatice. Însă în termeni de valoare, exporturile franceze au continuat să crească cu 2,4% comparativ cu 2017, graţie coniacului.
Principalele cinci pieţe rămân SUA, Marea Britanie, China, Singapore şi Germania. În pofida acestor rezultate bune, întreaga filieră a vinului din Franţa este îngrijorată de modul cum se va derula ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Al doilea client pentru băuturile alcoolice franceze după SUA, Marea Britanie a importat în 2018 vinuri şi băuturi spirtoase din Franţa în valoare de 1,3 miliarde euro, potrivit Federaţiei exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase.
Toate edițiile emisiunii Jurnal rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural