Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagube de sute de milioane de lei, recuperări infime (raport Curtea de Conturi)

audit_1_flickr.jpg

Curtea de Conturi vorbește de management defectuos și bani de la bugetul de stat folosiţi în neconcordanţă
Curtea de Conturi vorbește de management defectuos și bani de la bugetul de stat folosiţi în neconcordanţă
Image source: 
flickr.com

Instituțiile publice din România nu fac controalele interne așa cum cere legea și nu recuperează prejudiciile constatate, arată raportul Curții de Conturi, instituția care verifică pe cei care controlează. Din 100 de lei pierduți sau cheltuiți aiurea sunt recuperați doar 14.

Situația evidențiată în raportul Curții de Conturi se repetă în fiecare an, fără îmbunătățiri majore în activitatea celor controlați. Astfel, acum un an, raportul pe 2017 arăta că, în cazul a 116 instituţii publice, au fost găsite grave nereguli. Concret, era vorba de personal insuficient, angajați slab pregătiți, sporuri nejustificate de buget și sisteme informatice depăşite. Acum, după un an, lucrurile s-au schimbat nesemnificativ, iar neregulile sunt la fel de numeroase. De exemplu, în cazul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale paguba ar fi de zeci de milioane de lei, fiind vorba de multe proiecte care nu au fost duse la capăt. 52 de milioane de lei reprezintă suma alocată proiectului ”e-România 2”, iar alte aproape 15 milioane de lei au fost cheltuite în cazul proiectului ”Supercomputing”, abandonat la scurt timp după achiziție.

În cazul Institutului Cultural Român sunt evidențiate abateri privind angajările, plata unor drepturi salariale necuvenite și cheltuieli de deplasare nejustificate. Potrivit raportului Curții de Conturi, măsurile din deciziile anterioare ale instituției nu au fost puse în practică, iar valoarea totală abaterilor identificate depăşeşte pragul de semnificaţie stabilit în etapa de planificare a misiunii de audit financiar. Iar situația nu e mai bună nici în ceea ce privește Muzeul Național de Artă al României – Curtea de Conturi acuză un management defectuos, bani care nu au fost încasați în urma închirierii unor spaţii și achiziţii netransparente.

Dincolo de vina care poate fi atribuită direct șefilor instituțiilor verificate, lucrurile ar sta mai bine dacă angajații Curții de Conturi ar face mai multă muncă de prevenție, spune la RFI Adrian Moraru, director al Institutului pentru Politici Publice.

Ascultă interviul acordat RFI de Adrian Moraru