Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uniunea nu are o singură voce; dacă suni, cu cine vorbești? (Andrei Țăranu)

ue_1_wiki.jpg

Uniunea se pregătește să aleagă un nou Parlament European
Uniunea se pregătește să aleagă un nou Parlament European
Sursa imaginii: 
wikipedia

Summit al Consiliului European astăzi și mâine la Bruxelles, unul dintre subiectele fierbinți fiind tergiversarea Brexit-ului. Premierul britanic Theresa May încearcă să convingă Uniunea să aprobe amânarea despărțirii, așa cum a cerut miercuri.

Chestiunea Brexit-ului nu mai pare însă atât de preocupantă pentru Uniunea Europeană, care se arată oarecum agasată de eterna tergiversare de la Londra. Ceea ce e clar este că Marea Britanie trebuie să se decidă dacă iese din spațiul comunitar până în ultima decadă a lunii mai, atunci când au loc alegeri pentru Parlamentul European. În caz contrar, cetățenii britanici ar trebui să voteze și să aleagă proprii europarlamentari, al căror viitor este însă incert.

Între timp, Uniunea caută noi căi de acțiune și încearcă să răspundă adecvat la noile probleme internaționale. De exemplu, înainte de summit-ul de la Bruxelles, cancelarul Germaniei Angela Merkel le-a cerut celor 27 de state care vor rămâne în Uniunea Europeană să se concentreze pe provocările implicate de ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar. Adresându-se în Bundestag pe tema Brexit-ului, Merkel a spus că începe o nouă ordine mondială, iar europenii trebuie să se gândească la maniera de răspuns. Potrivit şefei executivului german, UE trebuie să acţioneze la unison şi să consolideze piaţa internă europeană. În acelaşi timp, trebuie menţinute angajamentele privind prosperitatea şi securitatea. ”Multilateralismul a adus Europei pace şi libertate. Europa ar trebui să continue pe această cale, spre beneficiul tuturor”, a adăugat Angela Merkel.

În această vreme, Uniunea se pregătește să aleagă un nou Parlament European. Iar un recent sondaj de opinie, realizat în România, arată că, în comparație cu finalul anului trecut, se observă o creștere semnificativă a ponderii românilor care cred că lucrurile în Europa merg într-o direcție bună. Percepția direcției în care merge România se menține puternic negativă, fără variații semnificative față de luna anterioară. Cei mai mulți respondenți - 46,7%, sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcția greșită.

Discutăm situația și tendințele cu Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice dela SNSPA.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Andrei Țăranu