Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Avram : PSD recurge din nou la CCR cu ”găselnițe” pentru a-l scăpa pe Dragnea de condamnarea la închisoare

liviu_avram_rfi.jpg

Jurnalistul Liviu Avram
Jurnalistul Liviu Avram.
Sursa imaginii: 
epochtimes-romania.com

Încă o ofensivă cu bătaie lungă a PSD : preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru o săptămână în locul lui Liviu Dragnea, Florin Iordache a sesizat Curtea Constituţională în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă în cazul completurilor specializate. Motivul : Curtea Supremă nu ar fi respectat o lege din 2000 care cere ca dosarele de corupție să fie judecate în primă instanță de complete specializate. La RFI, jurnalistul Liviu Avram spune că legea invocată nu a impus nicio obligativitate Înaltei Curți, deci plângerea nu ar trebui să se țină.  

Întâmplător sau nu, avocații din dosarul în care liderul PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare tocmai se plângeau săptămâna trecută că nu pot sesiza ei înșiși Curtea Constituțională în privința acestor complete de trei cum a fost cel care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani de închisoare cu executare în vara anului trecut. Iată că Florin Iordache a avut grijă să o facă el, așa cum în cazul completelor de cinci s-a ocupat premierul Viorica Dăncilă să sesizeze CCR.

Jurnalistul Liviu Avram spune însă că legea nu a impus niciodată Curții Supreme să aibă astfel de instanțe specializate. ”Mi-e teamă însă de deciziile Curții Constituționale pentru că, și în cazul completelor de cinci Curtea Constituțională a intrat pe un teritoriu care nu îi aparține și anume să judece legalitatea...Niciodată nu s-a pus problema în varianta inițială a legii constituirii de complete specializate la Înalta Curtea. Această chestiune este de dată relativ recentă și a fost introdusă în legea privind organizarea judiciară ca o posibilitate, nu ca obligativitate iar legea spune acum că în funcție de natura și volumul de lucru se pot constitui și astfel de complete”, a explicat Liviu Avram insistând însă că CCR ar putea totuși să îi dea câștig de cauză lui Florin Iordache cu toate că această plângere ar trebui soluționată de instanță, nu de judecătorii constituționali.

Ce se va întâmpla în acest scenariu? Liviu Avram spune că, dacă CCR spune din nou că Înalta Curte a încălcat legea, toate procesele judecate de astfel de complete nespecializate în primă instanță se vor relua de la zero, inclusiv procesul liderului PSD. Atenție însă, Dragnea va câștiga pe plan juridic nu și pe plan politic. ”Închipuiți-vă cum ar gândi lumea în cabina de vot când ar avea opțiunea de a vota un om care a folosit puterea pe care i-a dat-o tot un vot pentru a-și rezolva problemele penale. Cine ar vota un astfel de om în afară de fanaticii săi cei mai înfirbântați?”, spune Liviu Avram. Ascultați interviul integral...   

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Jurnalistul Liviu Avram, invitatul zilei la RFI, despre noua sesizare a CCR a PSD