Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 18 martie

jurnal_rural_2.jpg

Utilizarea mai multor pesticide neonicotinoide a fost interzisă în cadrul culturilor în mediu exterior din Uniunea Europeană
Utilizarea mai multor pesticide neonicotinoide a fost interzisă în cadrul culturilor în mediu exterior din Uniunea Europeană
Image source: 
rfi

Parlamentul European a adoptat noi norme pentru protejarea fermierilor împotriva practicilor comerciale neloiale. Acestea interzic plățile întârziate pentru livrări, anulări anterioare unilaterale sau modificări retroactive, precum şi refuzul cumpărătorului de a semna un contract scris cu un furnizor.

Alte practici, cum ar fi returnarea către un furnizor a unor produse nevândute fără a le plăti, obligarea furnizorilor de a plăti pentru publicitatea produselor, taxarea furnizorilor pentru stocarea sau listarea produselor sau impunerea unor costuri cu discount pentru furnizor vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil.

Regulile vor proteja întreprinderile mici şi mijlocii cu o cifră de afaceri mai mică de 350 de milioane de euro anual. Directiva trebuie să fie aprobată oficial de către Consiliu înainte de a intra în vigoare. Statele Uniunii Europene vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune directiva în legislațiile naționale.

Schimbare de destinație a fondurilor

Ministerul Agriculturii anunță fermierii că va transfera bani între formele de sprijin cuplat, subvenția cu cel mai mare cuantum acordată atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale. Transferul va fi făcut de Ministerul Agriculturii și pentru subvențiile datorate fermierilor români pentru campania APIA 2019.

În cazul în care nu este cheltuit în întregime bugetul alocat unei scheme de sprijin cuplat, banii sunt transferați către o altă schemă de sprijin cuplat mult mai accesată de către fermieri. Transferul are ca scop creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

În sectorul zootehnic, anul acesta, crescătorii români de animale beneficiază de sprijin cuplat pentru bovine, ovine sau caprine, bivolițe de lapte, vaci de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora și viermi de mătase.

În sectorul vegetal, fermierii beneficiază de de sprijin cuplat pentru soia, lucernă, mazăre boabe pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibră, orez, sămânţă de cartof, hamei și sfeclă de zahăr. Ajutorul este valabil și pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp, legume cultivate în sere, legume cultivate în solarii, prune destinate industrializării, mere destinate industrializării, cireşe şi vişine destinate industrializării, caise şi zarzăre destinate industrializării, cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară.

Bani pentru crescătorii de porci

Ajutorul de stat privind susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie intră în linie dreaptă, odată ce Ministerul Agriculturii a venit cu normele metodologice de aplicare, potrivit unui ordin publicat pe site-ul propriu. Pentru înscrierea în Program, solicitanții depun cererea de înscriere la direcţia pentru agricultură judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, pe a cărei rază teritorială se înfiinţează/află fermele de reproducţie.

Categoriile de ferme care se pot înfiinţa în baza Programului sunt ferme de reproducţie existente cu capacitate de minimum 400 locuri de cazare care îşi pot mări capacitatea de reproducţie până la 1.500 locuri de cazare sau ferme de reproducţie care se vor înfiinta, cu capacitate de cazare de la minimum 1.200 de locuri reproducție care corespund unui număr de 9375 locuri de cazare pentru porc gras, până la maximum 3.000 de locuri reproducție care corespund unui număr de 23.438 locuri de cazare pentru porc gras.

În cazul fermelor aflate în conservare ajutorul de stat se acordă pentru repunerea în funcțiune a locurilor de cazare reproducție aflate în conservare pe care le dețin la momentul solicitării, respectiv a minimum 400 de locuri, dar nu mai mult de 1.500 de locuri.

Pesticidele dăunează (și) bondarilor

Pesticidele afectează genele bondarilor, conform unui studiu care ar putea ajuta la îmbunătăţirea modului de evaluare a impactului substanţelor chimice. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Queen Mary din Londra a analizat schimbările produse la nivelul genelor a 12.000 de bondari lucrători şi femele matcă în urma expunerii la pesticidele din gama neonicotinoide.

Cercetătorii au descoperit că activitatea genelor implicate în procese biologice importante este afectată de expunerea la niveluri de pesticide cu care se pot întâlni în mediul rural. Cercetarea vine să completeze rezultatele studiilor care au demonstrat că pesticidele pot avea efecte nocive asupra coloniilor de albine şi a supravieţuirii acestora prin afectarea comportamentului lor, precum capacitatea de a identifica sursele de hrană şi de a găsi stupii.

Utilizarea mai multor pesticide neonicotinoide a fost interzisă în cadrul culturilor în mediu exterior din Uniunea Europeană. Oamenii de ştiinţă au descoperit că unul dintre cele două pesticide testate, clotianidin, a avut un impact mult mai mare asupra activităţii genelor albinelor în comparaţie cu cea de a doua substanţă chimică, imidacloprid - ambele interzise în Uniunea Europeană, însă utilizate în alte state.

Nivelurile de activitate a 55 de gene ale bondarilor lucrători au suferit modificări în urma expunerii la clotianidin.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

 
Ascultă Jurnal Rural din 18 martie 2019