Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soft-ul de la APIA se mai blochează, dar lucrurile merg bine și se rezolvă (Daniel Crunțeanu, MADR)

crunteanu_rural.jpg

În privința plăților în avans, Comisia nu are de gând să schimbe practicile curente
În privința plăților în avans, Comisia nu are de gând să schimbe practicile curente
Sursa imaginii: 
rfi

România nu susţine plafonarea subvențiilor venite de la Uniunea Europeană, ci doar partea de reaşezare a plăţilor directe la nivel european, anunță oficial Ministerul Agriculturii. România este alături de majoritatea țărilor europene în chestiunea plafonării plăților directe pentru marile ferme.

Iar legat de schimbările anunțate după 2021, oficiali europeni tot dau asigurări că modificările nu vor speria pe nimeni. De exemplu, avansul din subvenții, plătit în fiecare toamnă către producătorii agricoli, nu va suferi modificări odată cu schimbarea regulilor pentru banii europeni odată cu intarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune. Anunțul a venit chiar de la comisarul pentru agricultură, Phil Hogan.

”În privința plăților în avans, Comisia nu are de gând să schimbe practicile curente. Atunci când există motive să se crească avansul în cazul unor dezastre naturale, Comisia Europeană a aprobat solicitarea țărilor membre”, a arătat Phil Hogan. El a subliniat că actualul sistem de plăți în avans funcționează și este flexibil. ”Dacă nu este stricat sistemul, de ce să îl reparăm?”, a spus Hogan. Mai mult, comisarul european a arătat că o creștere a nivelului de plăți în avans ar putea crea probleme de încadrare în limitele regulamentelor financiare.

Reamintim că și în Campania 2018 România a cerut avans mai mare pentru fermieri, cerere argumentată tot de seceta din anul trecut. Astfel fermierii au primit 70 la sută pentru plățile directe și 85 la sută pentru cele compensatorii. Comisia Europeană decide anuale procentul permis pentru avans iar în Campania 2018 agricultorii trebuiau să primească doar 50 la sută din sumele cuvenite. Astfel, România a cerut Comisiei Europene să îi permită un procent mai mare acordat din avans pentru fermierii noștri și a obținut o derogare.

În plus, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a acordat și crescătorilor de animale avans din subvențiile plătite pentru Campania 2018, anul trecut fiind incluși în prima tranșă de plată crescătorii de ovine și de caprine care încasează sprijin cuplat.

Avansul din subvențiile APIA este programat să intre anual la plată de la mijlocul lunii octombrie și se încheie la 1 decembrie când debutează plata regulară.

Care sunt perspectivele financiare ale fermierului român? Invitat în emisiunea Rural este Daniel Crunțeanu, secretar de stat în MADR.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural

 
Ascultă emisiunea Rural din 25 martie 2019