Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Christian Mititelu: Un Brexit fără acord ar însemna un dezastru economic

christian_mititelu_brexit_acord_dezastru_economic.jpg

Theresa May, în timpul unei dezbateri tensionate în Parlamentul britanic pe tema Brexit (Foto: AFP)
Theresa May, în timpul unei dezbateri tensionate în Parlamentul britanic pe tema Brexit (Foto: AFP)

Scenariul unui Brexit fără acord este din ce în ce mai probabil. Afirmația îi aparține lui Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene în acest dosar, după ce Parlamentul britanic a respins toate alternativele la acordul negociat de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul.

Analistul de politică externă Christian Mititelu explică la RFI ce ar însemna un Brexit fără acord: ”Ar însemna un dezastru economic, așa cum spun majoritatea celor care se ocupă de asta și pe termen scurt cred că rezultatele vor fi foarte proaste, lira sterlină va pierde din nou din valoare și probabil comerțul va fi tulburat, vom avea creșteri de prețuri, vom avea blocaje, vom avea poate și firme care vor falimenta, mai ales firme mici”.

El spune că ”pe termen lung, probabil că situația se va redresa, dar de ce să te supui la câțiva ani de probleme grave, din cauza acestei decizii, care nu va afecta numai Marea Britanie, va afecta și UE, întâi pentru că dispare o contribuție substanțială la bugetul UE, care va trebui să fie preluată de celelalte țări mai prospere, în special de către Germania și sigur că va încurca puțin și relațiile comerciale cu restul celor 27 de țări membre”.

 

Toate edițiile rubricii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz