Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: Bucureștiul are două opțiuni, după declarațiile lui Frans Timmermans

Cristian Diaconescu Bucuresti Frans Timmermans.jpg

Cristian Diaconescu: Opțiunile Bucureștiului sunt simple și clare (Foto: arhivă RFI)
Cristian Diaconescu: Opțiunile Bucureștiului sunt simple și clare (Foto: arhivă RFI)

Bucureștiul are două opțiuni după criticile Bruxelles-ului pe tema statului de drept: fie renunță la amestecul politicului în justiție și rămâne în Uniunea Europeană, fie părăsește blocul comunitar. Iată cum comentează declarațiile lui Frans Timmermans fostul ministru de Externe și al Justiției Cristian Diaconescu.

În opinia lui Cristian Diaconescu, ”opțiunile Bucureștiului sunt simple și clare: fie dorește să rămână în UE și atunci să schimbe parcursul pe care s-a angajat în ultimii doi ani privind mai ales amestecul politicului în sistemul judiciar, fie nu mai dorește să rămână în UE și atunci, evident, s-ar simți liberă clasa politică de la București să adopte orice fel de măsuri care îi interesează personal sau în ceea ce privește grupurile politico-economice”.

Ce instrumente are la dispoziție Comisia Europeană în privința derapajelor României de la normele statului de drept? Fostul ministru al Justiției precizează că ”instrumentele sunt de natură politică, în special cele legate de izolarea într-o formă sau alta a statului care nu dorește să accepte criteriile sau să aplice în continuare criteriile și standardele UE, deși s-a obligat prin Tratatul de Aderare să facă acest lucru și experimentele ungar și polonez sunt cât se poate de clare din acest punct de vedere, fie legarea modului în care se aplică principiile generale privind statul de drept de accesarea fondurilor europene, cu atât mai mult cu cât în acest moment se discută bugetul UE”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Cristian Diaconescu, despre declarațiile lui Frans Timmermans privind statul de drept din România