Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Avram: Parlamentarii PSD sunt lăsați să-și exprime prin vot furia la adresa lui Toader

Dacă PSD îl remaniază doar pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, procedura se mută la președintele Klaus Iohannis. Pentru ca procedura să se desfășoare exclusiv în Parlament, iar șeful statului să nu aibă nici un cuvânt de spus, trebuie schimbată structura politică a Guvernului, explică la RFI Liviu Avram, redactor-șef adjunct al ziarului Adevărul.

Senatul votează miercuri moțiunea simplă a Opoziției care-i cere demisia lui Tudorel Toader. Parlamentarii PSD vor vota conform propriei conștiințe, a anunțat marți senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, care a precizat că mai mulți colegi și-au exprimat nemulțumirile față de ministrul Justiției.

Liviu Avram explică la RFI ce înseamnă de fapt declarațiile lui Robert Cazanciuc: ”Parlamentarii PSD sunt lăsați să-și exprime prin vot furia la adresa domnului Toader, că încă nu a emis acele Ordonanțe de Urgență așteptate în primul rând de Liviu Dragnea, dar și de alți inculpați de rang înalt. Prin urmare, vor să-i dea un semnal că partidul nu mai are răbdare cu el și așteaptă să dea acele Ordonanțe de Urgență, pentru că sigur, trecerea unei moțiuni simple împotriva unui ministru nu atrage consecințe juridice, dar din punct de vedere moral, reprezintă un factor de presiune, un semnal că Parlamentul și-a pierdut încrederea într-un ministru și pune la dispoziția primului-ministru un instrument pentru a-l revoca”.

În opinia sa, ”dacă-l remaniază doar pe ministrul Toader, procedura se mută la președintele Iohannis. Pentru ca procedura să se desfășoare exclusiv în Parlament, iar președintele Iohannis să nu aibă nici un cuvânt de spus, trebuie schimbată structura politică a Guvernului. Și această variantă ar putea fi luată în calcul, tocmai pentru a avea rapid un ministru de Justiție convenabil, dar asta presupune o cedare de putere politică din partea PSD-ului, pentru că ar trebui fie să ofere ALDE măcar un portofoliu în plus, fie să coopteze la guvernare și altă forță politică, bunăoară UDMR-ul. Doar așa, prin schimbarea compoziției politice a Guvernului, procedura de remaniere se poate desfășura numai în Parlament, iar președintele nu are decât de luat act de această procedură”.

 

Toate edițiile rubricii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz