Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 10 aprilie 2019

tusk.jpg

Image source: 
AFP

Liderii europeni se reunesc astăzi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European în care vor trebui să ia o noua decizie cu privire la amânarea Brexit-ului, pe fondul  blocajului politic de la Londra. Președintele Consiliului, Donald Tusk, propune deja ca variantă, o extindere flexibilă, cu un an,  a articolului 50.

sumarul emisiunii 40 de minute 

În Israel, premierul Benjamin Netaniahu cîştigă alegerile legislative şi se îndreaptă spre un al cincilea mandat în fruntea executivului. Fără surprize, viitorul guvern va fi format de formaţiuna sa, Likud, împreună cu alte cîteva partide de dreapta şi religioase.

Negocierile programate la Bruxelles pentru desemnarea viitorului procuror european au fost anulate astazi, din cauza blocajului dintre Parlamentul European si Consiliu, care nu au reușit să ajunga la un acord asupra unui candidat comun. Întregul proces ar putea fi însă amânat până după alegerile europarlamentare. Au ramas in cursa Laura Codruta Kovesi si francezul Jean Francois Bonhert.

Exporturile Romaniei se apropie de un record in acest an, de 70 de miliarde de euro dar deficitul comercial ramane accentuat. Domeniile care au contribuit la aceasta evolutie sunt constructia de automobile si piese auto, industria prelucratoare, agricultura si software-ul. Cum sa interpretam aceste cifre, discutam in 40 de minute.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 10 aprilie 2019