Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Record Store Day, ziua mondială a magazinelor de viniluri, sarbatorită și în România

recordstoreday.jpg

Record Store Day 2019 - Foto: Eduard Va (RFI)
Record Store Day 2019 - Foto: Eduard Va (RFI)
Sursa imaginii: 
Record Store Day 2019 - Foto: Eduard Va (RFI)

În 2018, când Sony a decis să reia producția de discuri vinil, decizia nu a surprins pe toată lumea. Numai în Marea Britanie, interesul pentru albumele în format vinil este foarte pronunțat. Acolo, înregistrările pe acest format au generat venituri peste realizările platformelor digitale. În anii 70, Sony Music Entertainment producea 200 de milioane de viniluri pe an. La începutul anilor 80, compact discul venea cu ambiția că va face uitat vinilul, în 1989 Sony renunța la producția acestui format. Acum însă, veniturile globale din industria mondială vin să confirme faptul că vinilul nu a murit, niciodată, ba mai mult, câștigă din nou atenția cuvenită. Din 2007, a treia sâmbătă din luna Aprilie este dedicată vinilului, fiind ziua mondială a magazinelor de viniluri, iar din 2011 Record Store Day este sărbătorită și în România.

Anul acesta, Record Store Day se intamplă la București, la Simbio Doi. În cadrul acestui eveniment, vor fi disponibile la vânzare lansările de vinil dedicate Record Store Day 2019 de la Universal Music România și Warner Music, dar și albume pe vinil la prețuri reduse.

"Am făcut ceva asemănător și anul trecut la Simbio, doar că discurile pe care le-am adus atunci, discuri special lansate pentru Record Store Day, au fost mult mai puține. Anul acesta ne-am organizat, ne-am adunat mai bine. Am început cu cei de la Roton, ei dețîn licență Warner Music în România, apoi au venit alături de noi și cei de la Universal Music, cu ei am lucrat și la ediția de anul trecut. Universal Music a făcut comenzile încă din noiembrie anul trecut, trebuie să faci comandă cu cât mai mult timp înainte, pentru a spera ca vor ajunge toate la tine la timp pentru Record Store Day. Ca să înțelegeți mai bine, sunt albume care se lansează în 500 de exemplare, care trebuie să ajungă in toată lumea. Noi am primit, cred că, zece bucăți, din fiecare lansare importantă, rarități, zece bucăți pe toată țara. Cred că e o realizare importantă. Sunt record shop-uri din Marea Britanie care nu au prins nici măcar un exemplar. Dar, da, este un avantaj să reprezinți o țară, nu numai un simplu magazin." spune Alexandru Anghel, unul dintre colecționarii români de albume vinil rare, parte din inițiatorii Record Store Day în România, prezent în cadrul evenimentului de la București cu o selecție de ediții limitate din colecția personală, disponibile și ele spre achiziție.

"Cred că cel mai bun exemplu anul acesta, discul pe care îl așteptăm eu cel mai tare, este albumul "Body Talk" al artistei Robyn. El există lansat într-o varianta mai veche pe vinil, și ca să-ți faci o idee, pentru că erau foarte puține din varianta respectivă, un singur exemplar ajunsese să coste de la 500 de euro în sus. Acum se editează în 2500 de bucăți și prețul este unul accesibil, 100 și ceva de lei, dacă pui mâna pe el din prima. Ceea ce poți face duminică, la Simbio DOI. " Alexandru Anghel

Summer Well Festival va fi prezent la Record Store Day 2019 cu un nou pachet de merchandise de festival, Designed în Bucharest, care va putea fi achiziționat pentru prima dată duminică asta de la DOI, iar Pure Indie Records, magazin independent de discuri din București, aduce raritatile lor în discuri de vinIl și aparatură vintage Hi-Fi. Andrei Bogdan Matei face parte din echipa Pure Indie Records: "Este cel mai nou record shop din București și a pornit, evident, ca o pasiune, și de trei luni de zile încercăm să-l punem pe picioare. Am vrut să arate cum îmi place mie, atunci când vizităm record shop-uri din Viena, Londra, Paris, și să creăm o atmosfera de muzică, unde cumpărătorul să descopere artiști noi."

Alexandru Anghel: "Eu am văzut ceva asemănător cu Pure Indie Records, în urmă cu ceva ani la Londra, acum câțiva ani. Florance Welsh de la Florance and The Machines are un astfel de record shop cu cafenea inclusă, îți face și un sandwich acolo, bine, nu tocmai Florance ți-l face, dar dacă ai noroc, în anumite zile este și ea acolo."


Record Store Day 2019 - Foto: Eduard Va (RFI)
Record Store Day 2019 - Foto: Eduard Va (RFI)
Sursa imaginii: 
Foto: Eduard Va (RFI)

Pe lângă discurile de vinyl, Record Store Day va așteaptă la Simbio DOI cu muzică live acustic. The Mono Jacks, om la lună, FiRMA, Jean Gavril și Mazdrunka vor fi acolo. Concertele vor avea loc în intervalul 12.00-16.00; pentru ocuparea unuia dintre locurile limitate, trebuie să faceți o rezervare în scris la adresa: [email protected].

Așadar, Record Store Day pop-up record shop la DOI, pe Stradă Popa Nan Nr. 82, duminică 14 aprilie 2019 începând cu ora 11:00, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360