80 de tone, legume și fructe, confiscate la vamă. Plus câteva amenzi

control_vama_wikimedia.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Recentele declarații politice referitoare la calitatea importurilor alimentare au mobilizat de urgență instituțiile statului care au atribuții de control. Așa că ANAF și ANSVSA au blocat practic vămile în căutarea de produse care ar fi de proastă calitate.

Puțin peste 80 de tone de legume şi fructe provenite din Spania, China, Serbia, Polonia, Ungaria şi Grecia au fost confiscate și apoi distruse în cadrul operaţiunii numite ”Demetra”, anunţă ANSVSA.

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a explicat că nici vorbă de o ”comandă politică” în această chestiune și că verificările se referă la evaziune fiscală și la ”dublul standard” al produselor care intră în România. Trebuie spus totuși că liderul PSD Liviu Dragnea a cerut ANAF să verifice tirurile cu fructe și legume care intră în România.

În consecință, au fost verificate 430 de maşini şi trei depozite, fiind aplicate 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei. ”Începând cu data de 11.04.2019, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import. Acțiunea este parte a operațiunii de control Demetra, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat pe palierul lor de competență toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF”, a anunțat ANSVSA.

Între produsele reținute și distruse se află 23 de tone de ceapă uscată din Polonia; 10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia; 23 tone de mere din Polonia; 200 de kg de usturoi din China și aproape 7 tone de roșii din Spania.

Acțiunea de control în vămi a atras reacția Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, care a anunțat că sute de TIR-uri care transportă fructe și legume din import sunt blocate la intrarea în România, ceea ce duce la deprecierea produselor perisabile transportate și imposibilitatea aprovizionării magazinelor.

Discutăm situația cu Iulian Anghel, editor la Ziarul Financiar.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Iulian Anghel