Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Votul de blam pentru Toader a fost deja dat de Dragnea (Andrei Țăranu)

toader_wikimedia_2.jpg

Image source: 
Wikimedia Commons

Supărarea afișată de liderul PSD Liviu Dragnea atunci când vorbește de rezultatele activității ministrului justiției arată clar că zilele lui Tudorel Toader în guvern sunt numărate. Rămâne de stabilit numai calea de îndepărtare a acestuia.

O dovadă în acest sens o reprezintă reactivarea de urgență a așa numitei ”Comisii Iordache”, cea însărcinată cu modificarea legilor din domeniul justiției. Această instituție parlamentară s-a și reunite pentru a trece prin procedură de urgență modificarea Codurilor Penale, după ce planul social-democraților, de a folosi ordonanțele de urgență, nu a adus rezultate concrete. Surse din PSD susțin chiar că social-democrații vor adoptarea modificărilor în numai câteva zile, chiar săptămâna viitoare.

În acest timp, reprezentanți ai USR susțin că deputații din Comisia Juridică au fost convocați în Comisia specială pentru a modifica rapid Codul Penal, dar și Legea 78/2000 pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție. PSD vrea să impună mai multe schimbări, între care reducerea termenelor de prescripție, abrogarea neglijenței în serviciu, micșorarea termenelor la eliberarea condiționată, și, nu în ultimul rând, vrea să abroge articolul în baza căruia Liviu Dragnea ar putea fi condamnat în dosarul angajărilor fictive, spun reprezentanții USR.

Să amintim că liderul PSD spunea, săptămâna trecută, că Parlamentul trebuie să reia modificarea codurilor penale, afirmând că Legislativul a luat o pauză pentru că a fost păcălit de către Tudorel Toader, însă acum își va relua atribuțiile. Întrebat dacă vor fi modificate codurile penale de către Parlament, Liviu Dragnea a răspuns: ”Da, Parlamentul trebuie să lucreze. A luat o pauză, fiind păcălit de către Guvern, și acum o să își reintre în atribuții”.

În context trebuie spus că șefii PSD se vor reuni miercuri în ședința Comitetului Executiv, unde ar urma să se voteze pentru înlocuirea ministrului Justiției, Tudorel Toader, acuzat că nu a adoptat modificarea Codurilor prin OUG. În interiorul PSD există tensiuni, Liviu Dragnea fiind nemulțumit de faptul că premierul Viorica Dăncilă l-a susținut pe ministrul justiției chiar și după acesta a refuzat să promoveze ordonanțe de urgență pe legile justiției.

Una peste alta, modificarea legilor justiției pare a fi singura preocupare a social-democraților, spune la RFI Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Andrei Țăranu