
Emisiunile RFI RO
Comisia Europeană poate reacționa extrem de rapid la modificările din justiție (Cristian Pîrvulescu)
justice_2_maxpixel.net_.jpg

Surse politice de la Bruxelles transmit că va fi declanșată așa numita ”Rule of law Framework”, proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă România adoptă alți pași negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.
”Rule of law Framework” - Cadrul privind Statul de Drept, înseamnă un dialog pentru a corecta preocupările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, și va înlocui pentru un timp procesul MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi analizate în cadrul Rule of law Framework. ”Desigur, România rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și într-un mod satisfăcător”, se arată în scrisoarea lui Timmermans.
Vorbind de desele luări de poziție ale oficialilor europeni, Frans Timmermans transmite că ”în fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat că anularea progreselor înregistrate în ultimii ani a continuat. Problemele pe care le-am identificat și recomandările emise pentru atenuarea acestor preocupări nu sunt abordate. Din nefericire, evoluțiile recente din România au agravat și mai mult problemele existente privind respectarea statului de drept. Amendamentele adoptate de Parlamentul României la 24 aprilie 2019 la Codul penal român, Codul de procedură penală și Legea specială privind corupția adaugă la aceste preocupări. Aceste prevederi riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție, în timp ce, așa cum subliniază Comisia de la Veneția, România, ca și celelalte state, are obligația pozitivă de a se asigura că sistemul său penal este eficient în lupta împotriva formelor grave de infracțiuni”.
Scrisoarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene vine în condițiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că are informații potrivit cărora șeful statului Klaus Iohannis ar fi insistat ca liderii europeni să transmită o sancțiune la adresa României. Scrisoarea este adresată președintelui Klaus Iohannis, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea și premierului Viorica Dăncilă.
Să amintim că președintele Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Judecătorii CCR vor dezbate pe 28 mai obiecțiile de neconstituționalitate ale șefului statului cu privire la coduri.
Totodată, PNL și USR au sesizat și ei Curtea cu aceste modificări, sesizarea acestora fiind luată în discuție de judecătorii CCR pe 22 mai.
Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz