Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dublu standard? România reacționează mai repede decât Uniunea Europeană

food_wikimedia_commons.jpg

Uniunea Europeană pune la punct legislația prin care ar urma să fie combătute practicile incorecte
Uniunea Europeană pune la punct legislația prin care ar urma să fie combătute practicile incorecte
Image source: 
wikimedia commons

Practica așa numitului ”dublu standard”, pe care ar folosi-o mai mulți comercianți, va fi drastic pedepsită, arată un proiect de lege deja depus în Parlament. Sunt vizate produsele cu aceleași caracteristici, dar conținut diferit.

Cei care vând produse sau servicii supuse dublului standard vor fi sancționați cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se suspendă autorizația de funcționare a comerciantului pe 6 luni. De asemenea, potrivit inițiativei, produsele supuse dublului standard vor fi confiscate și retrase de la vânzare.

Prevederile proiectului de lege se aplică tuturor persoanelor fizice și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii finaciare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț.

”În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea si comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul. Potrivit inițiativei legislative, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz.

Problema se arată a fi una larg răspândită în spațiul comunitar, așa că Uniunea Europeană pune acum la punct legislația prin care ar urma să fie combătute anumite practici incorecte din comerț și producție, cum ar fi cazurile în care aceleași branduri internaționale introduc produse cu calități inferioare în anumite state UE față de altele.

În acest domeniu, România acționează rapid, chiar înainte ca normele europene să fie puse la punct, spune la RFI Mary Pană, președinta ACEBOP. Mary Pană este și președintele comisiei pentru protecția consumatorilor și concurență loială din Consiliul Economic și Social.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Mary Pană